Idag, mina vänner så ska ni få ett recept som ni sent ska glömma. Alltså jag vet inte hur jag på ett rättvist sätt ska kunna berätta för er hur galet saftig denna Chokladkaka är. En chokladkaka med frosting som är lika saftig tre dagar efter bak som direkt efter gräddning. Ja, ni förstår. Jag ska nog prova denna kaka som tårtbotten nästa gång. En sådan där RIKTIGT saftig och gojsig chokladkaka.
Frostingen är även den väldigt fluffig och smarrig. Dock går denna chokladkaka gott och väl att äta utan frosting också. Som en saftigare och lite tyngre sockerkaka med en himla god chokladsmak. Och chokladsmaken kommer från mörk choklad, ingen kakao i kakan!
Själva chokladkakan bakas enkelt i en kastrull. Det går snabbt och smidigt, och så blir det minimalt med disk också vilket jag älskar. Mer enkla recept åt folket!
Saftig chokladkaka med frosting, 35 bitar:
Chokladkaka:
115 g smör
140 g mörk choklad
2.5 dl vatten
3 dl strösocker
2.5 dl gräddfil
2 ägg
5.5 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver
1 nypa flingsalt
Chokladfrosting:
250 g philadelphiaost
125 g smör
3 dl florsocker
1 dl kakao
1 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
Gör så här:
Chokladkaka: Börja med att sätta ugnen på 175°c och klä en plåt (35×25 cm) med bakplåtspapper, ställ åt sidan.
Smält ihop smör, choklad, vatten och strösocker i en stor kastrull. Låt koka ihop tills allt smält ordentligt. Tag av från värmen och låt svalna i 5 minuter.
Rör sedan ner gräddfil och ägg.
Sikta ner de torra ingredienserna i kastrullen och arbeta ihop en klumpfri smet.
Häll smeten i formen och grädda kakan mitt i ugnen i ca. 20-25 minuter.
Kakan ska vara fast- och stickan ska vara torr när kakan är klar.
Tag ut kakan och låt den svalna helt.
Frosting: Vispa philadephiaost och smör med elvisp i 5 minuter, till en fluffig smet. Tillsätt resterande ingredienser och vispa i ytterligare 3 minuter, till en len och fluffig frosting.
Bred frostingen på den avsvalnade kakan och skär sedan i rutor.
Förvaras i tätslutande burk med lock i kylskåp, kan inte stå på varandra.
Hoppas att det ska smaka. ♥
Går den bra att frysa in med frostig och allt?
Det funkar! Låt den tina på ett fat i rumstemperatur så ska det inte vara några problem 🙂 Kram! <3
Använder du vanlig mörk choklad eller bak/block choklad? ☺️
Denna gång blev det Lindt 70% 🙂
Bor i ett land där det är omöjligt att hitta gräddfil, går det att byta ut mot något annat? Yoghurt? Greme fraiche?
Hej! Yoghurt skulle jag rekommendera i sådant fall! Ta det som är mest likt gräddfil. 🙂 Kram! <3
Hur gör man med smöret till frostingen? Kallt, rumstempererat lr smält?☺️
Hej !
Jag vill göra denna kaka men glutenfria. Vad ska jag använda istället för mjöl.
Hälsningar
Shumaila
Funkar det att frysa in?
Ser supergott ut! Om man vill göra den som tårta, hur många grader och hur länge i ugnen tror du? Kan man bygga 2 på varandra? Kanske efter de stått i kylen över natten?
Hej jag tycker att den är jätte jätte god!!!!
Roligt att höra!! <3