Denna tårta är en helt magisk variant av den klassiska Semlan. Tänk dig semla
Semmeltårta, 8-10 bitar:
Vaniljkräm:
4 dl mjölk
4 äggulor
2 msk strösocker
2 msk maizena
1.5 tsk vaniljpulver
Tårtbotten:
25 g jäst
2.5 dl rumsvarm mjölk
2 tsk malen kardemumma
1 nypa salt
1 krm vaniljpulver
0.5 dl strösocker
50 g rumsvarmt smör
8 dl vetemjöl special
+ ett ägg för pensling
Fyllning:
5 dl vispgrädde
2 tsk vaniljsocker
Gör så här:
- Vaniljkräm: Rör ihop mjölk, äggulor, strösocker, maizena och vaniljpulver i en kastrull. Låt sjuda under konstant omrörning tills krämen tjocknar. Häll upp i en skål och låt kallna helt.
- Tårtbotten: Börja med att smula jästen i bunken till din assistent. Häll på den rumsvarma mjölken och rör om tills jästen löst sig. Tillsätt resterande ingredienser och arbeta ihop en fin deg.
- Smöra en springform på 20 cm i diameter, låt stå.
- Stjälp upp degen på lätt mjölad arbetsbänk. Runddriv till en rund boll och lägg den i formen, låt jäsa i 1.5-2 timmar under bakduk i rumstemperatur.
- Sätt ugnen på 200°c över/undervärme.
- Pensla degen med ett lätt uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen i ca. 25-30 minuter. – Om bullen blir mörk på toppen så kan du öppna ugnen och lägga på aluminiumfolie.
- Tag ut ur ugnen, låt svalna ett par minuter. Tag sedan bort kanten och låt bullen svalna på galler.
- Montering: Vispa grädden tillsammans med vaniljsocker fluffig och fin.
- Dela bullen i tre delar och lägg botten på ett serveringsfat.
- Bred på ett lager vaniljkräm och spritsa eller bed över en tredjedel av grädden.
- Upprepa till du kan lägga på locket. Pudra med florsocker innan servering.
Lycka till! Missa inte min Youtubekanal för mer inspiration.
–
Lycka till med bakningen! Glöm inte att följa mig på Facebook & Instagram.
Grattis till er i förskott! Själva firar vi 14(!) år den 2/2. 🙂
Tårtan ser suverän ut. Puss
Tack fina! Och grattis till er också i förskott. Wow! Det är inte klokt. Så häftigt och beundransvärt. Puss & Kram älskade. <3
Är det egentligen någon skillnad på en semmeldeg och en vanlig vetedeg till bullar?
Nej, egentligen inte! 🙂
Perfekt! Då snor jag din underbara idé, men kör på min deg 🙂