Första gången jag bakade semlor var 2010, då var jag 17 år gammal. Sedan dess har jag bakat mina egna semlor inför fettisdagen varje år. Så jag kan säga att jag har ett väl beprövat recept vid det här laget. Ett recept som ger riktigt fluffiga bullar. Och mandelmassan ska vi inte tala om. Så himla god!
Har du aldrig tidigare bakat dina egna Semlor så är det hög tid nu. Mitt recept är enkelt att följa och ger otroliga semlor! Tål du inte mandelmassa så kan du fylla dem med vaniljkräm, chokladkräm eller annat gott. Här finner du fler goda recept till Fettisdagen.
Semlor, 36 st:
Deg:
5 dl kall standardmjölk
50 g jäst
1100 g vetemjöl
200 g rumsvarmt smör
150 g strösocker
2 msk mortlade kardemummakärnor
1 msk vaniljsocker
1 tsk salt
+ 1 ägg att pensla med
Mandelmassa:
200 g sötmandel
2 dl florsocker
1 äggvita
2 msk vatten
Topping:
5 dl vispgrädde
1 nypa vaniljpulver
Gör så här:
- Bulldeg: Blanda mjölk och jäst i en bunke (gärna den till din assistent om du har en sådan). Rör tills jästen löst sig och tillsätt sedan resterande ingredienser.
- Arbeta ihop en smidig deg, 15-20 minuter i maskin eller lika länge aktivt knådande för hand. Stjälp upp degen på lätt mjölad bakbänk.
- Dela degan i 36 jämnstora delar. Rulla varje bit till en tight boll. Lägg på bakpapperklädda plåtar och låt jäsa under bakduk i rumstemperatur i ca. 2 timmar – tills de nått dubbel storlek. Gör mandelmassan under tiden.
- Mandelmassa: Hetta upp en stekpanna och rosta mandlarna tills de fått en lite mörkare färg. Rör hela tiden för att minska risken för brända mandlar. Tag av från värmen och häll ner dem i din matberedare. Mixa tills det blivit lite grovmixat mandelmjöl. Tillsätt resterande ingredienser och mixa till en fin massa. Tillsätt eventuellt lite mer vatten om du önskar en lösare konsistens. Låt stå.
- Sätt ugnen på 220°c över/undervärme och pensla bullarna med uppvispat ägg.
- Grädda mitt i ugnen i ca. 10 minuter, tills de fått fin färg både på ytan och undersidan (lyft en bulle med en stekspade och kika).
- Tag ut bullarna och låt svalna helt.
- Fyllning: Vispa grädden till mjuka toppar med elvisp, vispa långsamt så att grädden blir riktigt fluffig. Häll ner grädden i en spritspåse med eller utan tyll.
- Klipp upp semlorna och fyll dem med mandelmassan. Spritsa på grädden och lägg på locket. Pudra till sist över lite florsocker.
Lycka till med dina semlor! Kika in på min instagram för att se hur jag bakar dessa steg för steg.
De ser underbara ut! Tror du att mjölken kan bytas ut mot nån växtbaserad variant, och har du tips på vilken i så fall? Havremjölk? Äter en mjölkfri kost pga spädbarn med mjölkproteinallergi!
Hej! Absolut, havremjölk är att rekommendera tycker jag! Eller så byter du mjölken mot vatten, rakt av! Kram
Tack snälla! Är helt kär i dina kanelbullar så ser fram emot dessa! Tack för att du alltid levererar, litar blint på dina recept! Kram<3
Till mandelmassan gör det något skillnad att ha skalad eller med skal på sötmandlen?
Har bara skalad hemma
Skalad funkar fint det också!! 🙂
Hej! Blir dessa bageristora? Jag vill inte ha dem riktigt så stora men det är svårt att avgöra innan de är jästa hur stora de kommer bli.
Går det att göra dessa äggfri?