Fettisdagen, Semlor

Semlor

46 röster
Semlor
Semlor som doftar av kardemumma, fyllda med hemgjord mandelmassa och toppad med fluffig grädde.

Första gången jag bakade semlor var 2010, då var jag 17 år gammal. Sedan dess har jag bakat mina egna semlor inför fettisdagen varje år. Så jag kan säga att jag har ett väl beprövat recept vid det här laget. Ett recept som ger riktigt fluffiga bullar. Och mandelmassan ska vi inte tala om. Så himla god!

Semlor
Semlor med hemgjord Mandelmassa som smakar ljuvligt gott.

Har du aldrig tidigare bakat dina egna Semlor så är det hög tid nu. Mitt recept är enkelt att följa och ger otroliga semlor! Tål du inte mandelmassa så kan du fylla dem med vaniljkräm, chokladkräm eller annat gott. Bulldegen är densamma som till mina bageribullar.

Semlor, 20 st:

Deg:
5 dl rumsvarm standardmjölk
50 g jäst
1 msk mortlade kardemummakärnor
1 dl strösocker
2 rumsvarma ägg
1 msk vaniljsocker
150 g rumsvarmt smör
14 dl vetemjöl special
0.5 tsk salt
+ 1 ägg att pensla med

Mandelmassa:
200 g sötmandel
2 dl florsocker
2 äggvitor
2 msk vatten

Topping:
5 dl vispgrädde
1 tsk vaniljsocker
2 msk florsocker

Gör så här:

  1. Bulldeg: Blanda mjölk och jäst i en bunke (gärna den till din assistent om du har en sådan). Rör tills jästen löst sig och tillsätt sedan resterande ingredienser.
  2. Arbeta ihop en smidig deg, 5 minuter i maskin eller 10 minuter aktivt knådande för hand. Stjälp upp degen på lätt mjölad bakbänk.
  3. Dela degan i 20 jämnstora delar. Rulla varje bit till en tight boll. Lägg på bakpapperklädda plåtar och låt jäsa under bakduk i rumstemperatur i ca. 2 timmar – tills de nått dubbel storlek. Gör mandelmassan under tiden.
  4. Mandelmassa: Hetta upp en stekpanna och rosta mandlarna tills de fått en lite mörkare färg. Rör hela tiden för att minska risken för brända mandlar. Tag av från värmen och häll ner dem i din matberedare. Mixa tills det blivit lite grovmixat mandelmjöl. Tillsätt resterande ingredienser och mixa till en fin massa. Tillsätt eventuellt lite mer vatten om du önskar en lösare konsistens. Låt stå.
  5. Sätt ugnen på 225°c över/undervärme och pensla bullarna med uppvispat ägg.
  6. Grädda mitt i ugnen i ca. 10 minuter, tills de fått fin färg både på ytan och undersidan (lyft en bulle med en stekspade och kika).
  7. Tag ut bullarna och låt svalna helt.
  8. Fyllning: Vispa grädden till mjuka toppar med elvisp, vispa långsamt så att grädden blir riktigt fluffig. Häll ner grädden i en spritspåse med eller utan tyll.
  9. Klipp upp semlorna och fyll dem med mandelmassan. Spritsa på grädden och lägg på locket. Pudra till sist över lite florsocker.

Lycka till med baket! Klicka här för fler varianter på vår härliga Semla.

Subscribe
Notify of
guest
6 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Sss
Sss
6 months ago

De ser underbara ut! Tror du att mjölken kan bytas ut mot nån växtbaserad variant, och har du tips på vilken i så fall? Havremjölk? Äter en mjölkfri kost pga spädbarn med mjölkproteinallergi!

Sss
Sss
Reply to  fridasbakblogg
6 months ago

Tack snälla! Är helt kär i dina kanelbullar så ser fram emot dessa! Tack för att du alltid levererar, litar blint på dina recept! Kram<3

Charlotte
Charlotte
6 months ago

Till mandelmassan gör det något skillnad att ha skalad eller med skal på sötmandlen?

Har bara skalad hemma

Louise
Louise
5 months ago

Hej! Blir dessa bageristora? Jag vill inte ha dem riktigt så stora men det är svårt att avgöra innan de är jästa hur stora de kommer bli.

glutenfria kladdkakecookies

Nästa inlägg

Glutenfria Kladdkakecookies

6
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x