Julbak, Småkakor

Sega havrerutor med saffran

98 röster
Sega havrerutor med saffran och vit choklad

Sega havrerutor med saffran och vit choklad är en småkaka som kommer att bakas många gånger framöver vill jag lova. Jisses, så god den var. Originalreceptet är mitt recept på havrerutor med dumle som blev oerhört populära. Tänker mig att denna är en mer julig variant av dumlerutorna.

Sega havrerutor med saffran och vit choklad

Det är en hel del vit choklad i kakan, men också ovanpå. För visst äter vi med ögat först? Och så tänker jag att det aldrig kan bli för mycket av det goda. Saffran och vit choklad är dessutom en otrolig smakkombination.

TIPS:
* Glutenfritt: Byt vetemjöl mot glutenfri mjölmix och använd glutenfria havregryn.
* Veganskt: Byt ägg mot 3 msk kikärtsspad och smör mot växtbaserat alternativ. Se till att använda en vegansk choklad.
* Förvaring/Hållbarhet: Förvaras i burk med tättslutande lock. Två veckor i kylskåp och tre månader i frys.

Sega havrerutor med saffran och vit choklad, 16 bitar:

Ingredienser:
125 g smör
2 dl strösocker
1 g saffran
0.75 dl ljus sirap 
1 ägg
4.5 dl havregryn
2.5 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1.5 tsk bakpulver
200 g vit choklad, knappar eller hackad

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175°c över/undervärme och klä en form 20×20 cm med bakplåtspapper. 
  2. Smält smöret i en kastrull och låt svalna en aning. Rör ner strösocker, sirap, saffran och ägg. 
  3. Tillsätt de torra ingredienserna i smörblandningen. Tillsätt 2/3 av chokladen och arbeta ihop en jämn smet. Bred ut smeten i formen. 
  4. Grädda mitt i ugnen i ca. 20 minuter, tills kakan blivit gyllene.
  5. Tag ut och strö över resterande choklad. Låt svalna innan du skär i 16 jämnstora rutor.

Hoppas att det ska smaka. Missa inte att kika in på min instagram där ni kan se en video på hur jag bakar dessa sega havrerutor med saffran och vit choklad.

första hjälpen i köket

Författare: Frida Skattberg

Skriv en kommentar vid frågor om receptet för snabbast svar av Frida

Subscribe
Notify of
guest

3 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Kim
Kim
4 months ago

Hej! Om man inte har en form 20×20 vad kan man använda istället? Går det bra med en springform 20 cm?

Carolin
Carolin
4 months ago

Kan man göra dessa i muffinsformar? Gräddningstid?

Pepparkakscookies

Nästa inlägg

Pepparkakscookies

3
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x