Sega havrerutor med saffran och vit choklad är en småkaka som kommer att bakas många gånger framöver vill jag lova. Jisses, så god den var. Originalreceptet är mitt recept på havrerutor med dumle som blev oerhört populära. Tänker mig att denna är en mer julig variant av dumlerutorna.
Det är en hel del vit choklad i kakan, men också ovanpå. För visst äter vi med ögat först? Och så tänker jag att det aldrig kan bli för mycket av det goda. Saffran och vit choklad är dessutom en otrolig smakkombination.
TIPS:
* Glutenfritt: Byt vetemjöl mot glutenfri mjölmix och använd glutenfria havregryn.
* Veganskt: Byt ägg mot 3 msk kikärtsspad och smör mot växtbaserat alternativ. Se till att använda en vegansk choklad.
* Förvaring/Hållbarhet: Förvaras i burk med tättslutande lock. Två veckor i kylskåp och tre månader i frys.
Sega havrerutor med saffran och vit choklad, 16 bitar:
Ingredienser:
125 g smör
2 dl strösocker
1 g saffran
0.75 dl ljus sirap
1 ägg
4.5 dl havregryn
2.5 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1.5 tsk bakpulver
200 g vit choklad, knappar eller hackad
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175°c över/undervärme och klä en form 20×20 cm med bakplåtspapper.
- Smält smöret i en kastrull och låt svalna en aning. Rör ner strösocker, sirap, saffran och ägg.
- Tillsätt de torra ingredienserna i smörblandningen. Tillsätt 2/3 av chokladen och arbeta ihop en jämn smet. Bred ut smeten i formen.
- Grädda mitt i ugnen i ca. 20 minuter, tills kakan blivit gyllene.
- Tag ut och strö över resterande choklad. Låt svalna innan du skär i 16 jämnstora rutor.
Hoppas att det ska smaka. Missa inte att kika in på min instagram där ni kan se en video på hur jag bakar dessa sega havrerutor med saffran och vit choklad.
Hej! Om man inte har en form 20×20 vad kan man använda istället? Går det bra med en springform 20 cm?
En springform på 20 cm funkar, dock kommer kakan att bli lite högre. Men det är bara att lägga på ett par minuter på gräddningen då. 🙂
Kan man göra dessa i muffinsformar? Gräddningstid?