Chokladcookies med mörk choklad och flingsalt. Otroligt god kaka som blir lite kladdig i mitten och alldeles seg i kanterna. Salt tillsammans med mörk choklad bryter av det beska i chokladen och höjer smaken enormt. Prova vet jag, om du inte redan gjort det.
Om du hellre föredrar ljusare choklad så som mjölkchoklad eller en choklad mellan mjölk och ljus, så är det bara att byta rakt av. Vit choklad kan du också ha, men den skulle jag rekommendera att toppa kakorna med efter gräddning, då den bränns så lätt i ugnen.
TIPS:
* Glutenfritt: Byt vetemjöl mot glutenfri mjölmix. Kyl degen i 30 minuter innan gräddning också.
* Förvaring/Hållbarhet: Förvaras i burk med tättslutande lock i kallt skafferi (1 vecka) eller i frys (3 månader).
* Här finner du fler recept på goda kakor
Chokladcookies, 12 st:
150 g rumsvarmt smör
1.5 dl farin strö
0.5 dl strösocker
1 stort ägg
3 dl vetemjöl
0.75 dl kakao
1 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
150 g mörk choklad
Topping:
1 msk flingsalt
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175°c över/undervärme och klä en plåt med bakplåtspapper.
- Vispa smör, farinsocker och strösocker fluffigt med elvisp. Tillsätt ägget och rör ihop med en slickepott.
- Rör ner de torra ingredienserna (utom choklad) och arbeta ihop en klibbig deg.
- Hacka chokladen grovt och tillsätt hälften i degen.
- Skopa upp 12 jämnstora bollar på plåten och toppa sedan med resterande choklad.
- Grädda mitt i ugnen i ca. 10 minuter, tag ut och låt svalna innan du flyttar från plåten. Toppa slutligen med lite flingsalt.
Lycka till med bakningen! Missa inte att kika in på min facebooksida.