Marängtårta i pajform kan vara bland det bästa du kan baka. Att inte behöva stå och spritsa ut exakta tårtbottnar som ska kunna läggas på varandra, eller att vara rädd att botten ska spricka när du ska flytta den från pappret till ett tårtfat. Att vispa en smet, breda ut den i en pappersklädd pajform, grädda och sedan låt svalna för att senare kunna fyllas. Rakt upp och ner, så otroligt enkelt. Och barnsligt gott.
Jag fyllde min marängtårta i pajform med min ljuva lemoncurd, lättvispad grädde och färska bär som min make fyndade i affären. Jag använder en form i (kol)stål, och inte i keramik. Men båda funkar!
Marängtårta i pajform, 8 bitar:
Maräng:
5 äggvitor
2.5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 dl mandelspån (valfritt)
Fyllning:
1 sats lemoncurd – recept här
4 dl lättvispad grädde
1 tsk vaniljsocker
300 g färska bär av valfritt slag
Gör så här:
- Maräng: Sätt ugnen på 150°c över/undervärme och klä en pajform (22 cm diameter) med bakplåtspapper.
- Vispa äggvitor till ett fast skum med elvisp eller i assistent på hög hastighet. Tillsätt sedan strösocker blandat med vaniljsocker lite i taget under konstant vispning. Vispa tills du fått en blank och fin maräng utan sockerkristaller (känn mellan fingertopparna).
- Krossa en dl mandelspån grovt och rör ner i smeten. Bred ut den i formen och toppa sedan med resterande mandelspån.
- Grädda mitt i ugnen i ca. 30 minuter. Sänk sedan temperaturen till 120 grader och grädda ytterligare 30 minuter. Känn på marängen – den ska vara väldigt frasig på ytan och samtidigt lite mjuk inuti. Stäng av ugnen och låt marängen stå och svalna på eftervärme.
- Om du vill så kan du nu lyfta ur marängskålen ur formen, men det är inget måste. Jag låter den ligga kvar i formen. Fyll nu den avsvalnade marängen med lemoncurd och grädde, toppa sedan med bär.
Hoppas att det ska smaka!
Kan man fylla med nått annat än lemonad curd?
Det kan du absolut göra! Du kan fylla med vaniljkräm, chokladganache eller annan curd? 🙂
Ser så gott ut. Detta måste jag testa. När jag gör Pavlova så blir den inte frasig och torr i mitten, blir för seg. Vad gör jag för fel? Du är min bästa bloggare när det kommer till fika bröd . 🥰
Hej! Tack för dina fina ord, det gör mig glad. 🙂
Mina pavlova blir också lite sega i mitten och jag gillar att ha de så. Men om du önskar att få din mer torr så skulle jag rekommendera att sänka ugnen en aning (när den fått frasig yta och nästan känns klar) och låta den stå en bra stund till. Känn efter! Kram <3
😋😋😋😋😋😋
Hej!
Kan man göra marängen dagen innan, du fyller man på samma dag med grädde och lemoncurd? 😊
Får inte upp receptet till Lemon curd.