Bröd med parmesan och basilika. Det gräddas i formar och blir härliga portionsbröd. Otroligt saftiga och smakrika. Ett nytt favoritbröd till soppa eller bara som tillbehör till vilken middag som helst. Att dela på mitten, rosa i brödrost och breda på lite salt smör är inte helt tokigt det heller.
Klicka HÄR för fler recept på goda hembakta bröd.
Bröd med parmesan och basilika, 12 st:
Ingredienser:
3 dl vatten
25 g jäst
1 msk sirap
10 dl vetemjöl
50 g rumsvarmt smör
1 tsk salt
Fyllning:
50 g smör
2 dl riven parmesan (eller annan hårdost)
1 dl basilikablad
Garnering:
1 ägg
1 dl riven parmesan
+ 20 g smör till efter gräddning
Gör så här:
- Lös jästen i ljummet vatten i bunken till din köksassistent (om du har en sådan – stor skål annars) och tillsätt sedan resterande ingredienser. Arbeta ihop en smidig deg på låg hastighet i 10 minuter.
- Fyllning: Rör ihop rumsvarmt smör med parmesan och basilika. Låt stå.
- Stjälp upp degen på lätt mjölat bakbord och kavla ut till en rektangel (ca. 40×30 cm). Bred på fyllningen och vik degen på mitten eller i ett treslag.
- Skär remsor som är ca. 3 cm breda. Snitta remsorna till tre och gör vanliga treflätor av dem. Rulla ihop och lägg i muffinsformar. Låt jäsa till dubbel storlek, i ca. 60 min under bakduk.
- Sätt ugnen på 230°c över/undervärme.
- Pensla bröden med ägg och strö över parmesan.
- Grädda mitt i ugnen i ca. 18 minuter, tag ut och pensla med smält smör. Låt sedan svalna helt.
Hoppas att det ska smaka! Missa inte att följa min instagram där jag delar recep och tips i köket.
Tror du det går lika bra med torrjäst och Tipo 00 mjöl? 🙂
Det går finfint! 🙂
Bakade dessa i fredags. De blev otroligt uppskattade.
Vad roligt att höra! 🙂