Att baka bröd med sötpotatis kan vara ett riktigt genidrag, i alla fall om du frågar mig. Brödet blir otroligt saftigt och helt fantastiskt gott. Jag gjorde stora frallor och gräddade dem i en ugnsfast form, ställer sedan fram formen på bordet vid middagen och så får en bryta sin egen fralla. De blev verkligen superstora så jag har också skivat och fryst in för att ta fram och rosta till frukost. Du kan givetvis göra dem mindre så att du får många frallor, eller varför inte baka av som limpor?
Här kan en se hur saftiga de är. Toppade med flingsalt för att lyfta smakerna ännu lite mer. Min man som inte är överförtjust i hembakat bröd (annat än sin egen pizza då, hehe) sade att detta var bland det godaste bröd han ätit. Så nu blir det till att baka mer bröd med sötpotatis i helgen så att jag kan fylla frysen till bredden inför veckan.
- Brödet håller sig färskt i tre dygn i skafferi – i tättslutande påsar. Du kan också förvara detta bröd i frysen i upp till tre månader.
Bröd med sötpotatis, 6 stora frallor:
300 g sötpotatis
3.5 dl vatten
75 g smör
50 g jäst
2 dl vatten
1 msk sirap
11 dl vetemjöl
1 tsk salt
Garnering:
1 ägg
2 msk vatten
1 tsk flingsalt
Gör så här:
- Skala sötpotatisen och dela den i småbitar. Koka upp i 3.5 dl vatten och låt sedan sjuda i 10 minuter tills den blivit mjuk.
- Mixa sötpotatisen med det vatten som är kvar i kastrullen. Tillsätt smöret och rör om tills det smält helt, låt svalna en aning.
- Lös jästen i vatten (2 dl) och tillsätt sedan sötpotatispuréen tillsammans med resterande ingredienser.
- Arbeta ihop en smidig deg med maskin på låg hastighet i 10 minuter. Låt sedan jäsa under bakduk i 30 minuter.
- Stjälp upp på mjölad bakbänk och dela i 6 jämnstora delar. Rulla till bollar och lägg i en bakpappersklädd pajform (ca. 24 cm i diameter). Låt jäsa i 30 minuter.
- Sätt ugnen på 225°c över/undervärme.
- Vispa upp ägget till garneringen tillsammans med vattnet. Pensla brödet och strö sedan över flingsalt.
- Grädda mitt i ugnen i ca. 30 minuter. Tag ut och lyft ur brödet ur formen direkt, låt svalna på galler.
Hoppas att det ska smaka! Missa inte att följa mig på Instagram för mer inspiration.
Frida ❤️
Efter 15 dl mjöl är degen fortfarande lite kladdig och för att kunna forma bollar så ska degen inte vara kladdig.
Hur är det möjligt att din deg inte är kladdig med bara 11 dl mjöl? 🙈