Mat

Napolitansk Pizza – Roberts recept

245 röster
Napolitansk Pizza
Napolitansk Pizza på Roberts vis! Alldeles fantastiskt god.

Robert gästbloggar idag! Ni bara måste prova denna pizza, för om du frågar mig så är det den godaste pizzan en människa kan äta! Nu får Robert ta över tangenterna. 🙂

Hej hallå där! Nu har det blivit dags för mig att dela med sig av mitt pizzadegrecept som ni alla väntat så länge på. Lite för länge enligt somliga, och det ber jag om ursäkt för. Men det har också tagit tid för mig att komma fram till ett enkelt och bra recept som alla ska kunna följa! Många kan tycka att det borde vara busenkelt att baka pizza, och visst. Det kanske inte är det mest avancerade som du kan baka, MEN det är långt ifrån busenkelt! Långt ifrån. Så låt mig nu försöka förklara detta så bra som jag kan, så hoppas jag på att ni frågar frågor ifall det uppstår sådana längs vägen. Mig hittar ni HÄR på instagram.

Napolitansk pizza

Efter gräddning toppar jag gärna med olivolja, ett par drag svartpeppar och färska basilikablad. Men här väljer du såklart din egen topping.

Napolitansk Pizza, 6-7 st:

Ingredienser deg:
1 kg tipo-00 mjöl
650g kallt vatten
25g salt
5g olivolja
1g färsk jäst (som en ärta)

Gör så här:

 1. Om du använder bakmaskin: Lös upp jästen i kallt kranvatten. Tillsätt mjöl, salt och olivolja, kör maskinen i 20 minuter på lägsta hastighet.
 2. Om du gör degen för hand: Lös upp jästen i kallt kranvatten. Tillsätt hälften av mjölet och knåda ihop. Arbeta in salt, olivolja och resterande mjöl. Arbeta för hand i ca. 20 minuter på bakbänk.
 3. Låt degen vila på bänk under bakduk i fem minuter. Runddriv degen tills den fått en slät yta (utan att spricka!) och lägg sedan i en plastlåda med lock.
 4. Låt jäsa i ca 12 timmar i rumstemperatur (det ska finnas luftbubblor i degen när den är klar).
 5. Rulla till bollar: Här finns två varianter att göra beroende på hur sugen man är på pizza.
 6. 1: Dela upp degen i 250g/st degbollar – detta ger ungefär 6-7 st. Runddriv degen till släta bollar och förvara i antingen en stor plastlåda eller mindre matlådor, jag använder mig av små runda plastlådor på 5 dl /st.
  Låt jäsa i rumstemperatur i ca 4 timmar.
 7. 2: Runddriv degen till släta bollar om 250g och lägg i plastlåda eller mindre matlådor. Förvara i kylen 24-30 h. (kan förvaras i kylen upp till två dygn). Ta fram ur kylen 2 timmar innan utbak.
 8. Utbak – se bilder ovan: Här kommer resultatet spegla av sig snabbt hur mycket förarbete och kärlek du har lagt ner på din deg.
 9. Jag bakar alltid ut i hälften vetemjöl och hälften mannagryn för att få en lite frasigare yta på pizzan, gillar du lite mjukare pizza så skippa mannagryn.
 10. Ta en näve av mjölet och strö över den degboll du ska ha, ta varsamt upp den ur lådan och placera i mjölhögen, var noga med att hålla koll på vilken sida som är ovansidan på bollen då den ska vara uppåt på pizzan.
 11. Börja trycka ut degen med fingrarna (inte fingertopparna) pressa luften utåt kanterna för att få en luftig kant, här vänder jag pizzan flera gånger i mjölet för att få en jämn fördelning av luften.
 12. När du känner dig nöjd så ta upp degen och slå av mjölet försiktigt mellan händerna och lägg pizzan på mjölfri yta.
 13. Topping: När det kommer till topping sätter egentligen bara fantasin gränser, jag gillar dock att ha så lite som möjligt på pizzan, en marinara med bara tomat & vitlök är underskattad om man använder bra råvaror men en solklar favorit hos de flesta, liksom mig, är Margherita. 
 14. Jag använder mig av San Marzano tomater på burk, alt. Mutti hela tomater utan skal som jag krossar med händerna och sedan rensar bort kärnhusen. Två burkar tomater räcker till hela degen. Blanda ner 0.5-1 tsk salt i tomatsåsen, smaka av – det ska smaka lite salt.
 15. På en klassiska napolitansk pizza använder man Fior di latte – en mozzarella gjord på komjölk. Personligen gillar jag inte den gummiliknande konsistensen som den osten ger, så jag föredrar buffelmozzarella. Men det är en smaksak!
 16. Toppa med ca. 50 g mozzarella – eller efter smak.
 17. Gräddning: Har du en pizzaugn så börja elda i god tid. Ugnen ska komma upp i minst 450°c innan du gräddar din pizza. Här har du säkerligen bättre koll än mig på hur just din ugn fungerar. Grädda din pizza så som du önskar. Det bör dock inte ta mer än 1.5 minuter för en pizza att gräddas.
 18. Tag ut och toppa eventuellt med olivolja, svartpeppar och färsk basilika (viktigt med basilika!!).
 19. För dig med hemmaugn: Sätt ugnen på grillfunktionen på högsta värmen. Sätt in en pizzasten, bakstål eller en vanlig ugnsplåt högst upp i ugnen. Låt ugnen bli ordentligt varm, den får gärna stå på i 30 minuter innan gräddning.
 20. Grädda sedan pizzan tills den fått en fin färg på både över- och undersidan.
Napolitansk pizza

1. Mjöla ordentligt på ytan.
2. Tryck försiktigt men bestämt ner fingrarna längs kanten så att degen lossar. INGA naglar!
3. Vänd burken upp och ned, låt den falla ut på en bädd av mjöl.
4. Platta nu ut degen försiktigt med fingrarna – INGA fingertoppar.

Napolitansk pizza

2. Slå försiktigt av mjölet från degen och sträck den på/med knogarna samtidigt.
3. Slå till alla eventuella luftbubblor i kanterna då dessa annars kommer att brännas.
4. Lagom mängd tomatsås, spara en kant på ca. 2 cm runtom – ingen tomatsås på kanterna!

Napolitansk pizza

1. Se kanten här – ingen tomatsås! Vitlök läggs på nu om så önskas.
2. Mozzarella. Jag drar isär min mozzarella i lagom stora bitar. Osten har runnit av i 12 timmar i kyl innan.
3. Drag upp pizzan på din pizzaspade. INGA VASSA NAGLAR!
4. Sträck ut degen försiktigt så att den täcker hela spaden.

Napolitansk pizza

1. Min ugn heter ”Clementi Family, 80×100 cm”. Här funkar det såklart med en mindre pizzaugn eller din vanliga köksugn, se tips nedan hur du bakar pizzan i hemmaugnen.
2. Min ugn jobbar sig uppåt, vill gärna ha den i 450-470 grader. Jag tänder ugnen ca. 1.5 timme innan bak.
3. Vänd pizzan varsamt och håll koll hela tiden.
4. Så nygräddad den bara kan bli!

Hoppas att det ska smaka! Inom väldigt kort kommer en video på Fridas Youtubekanal där jag tillsammans med Frida kommer att baka och lära ut ännu mer. Kanske blir det enklare för er att se mig förklara allt detta istället för att läsa det i text. Ha det fint och smaklig spis!

första hjälpen i köket

Författare: Frida Skattberg

Skriv en kommentar vid frågor om receptet för snabbast svar av Frida

Subscribe
Notify of
guest

10 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Ida
Ida
2 years ago

Äntligen är det här! 😍😋

Hanna
Hanna
2 years ago

Toppen! Tack! Vilket bra och utförligt recept. Nu blev man sugen på pizza!!

Malin
Malin
2 years ago

Va ska man bara ha 1g jäst??

Sanna
Sanna
1 year ago

När kommer filmen på youtube? Eller har jag missat den? 🙂

Caroline
Caroline
1 year ago

Har prövat på många olika pizza recept, men detta recept är hittills bäst! Supergoda pizzor och enkelt recept! 🤩😍

Helen
Helen
11 months ago

Älskar detta receptet 😋. Men vad är felet när degen spricker vid utbakning ?

Josefin
Josefin
10 months ago

Superbra recept! Kan man frysa degbollarna? I så fall när och hur? 😊

Per
Per
10 months ago

Jag har alltid problem att degen inte blir elastisk, utan drar ihop sig igen när jag ska baka ut. Jag använder riktigt mjöl (Caputo), knådar 20 minuter och låter alltid degen vila några timmar innan utbakning. Har du något tips?

Glassbakelser

Nästa inlägg

Glassbakelser med hallon

10
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x