Här kommer ett recept som jag kopierat rakt av ur min senaste bakbok Baka med Frida deluxe. Ni önskade att få detta recept på min instagram här om dagen, och ert ord är min lag – så varsågoda! Klicka här för fler recept på goda tårtor. 🙂
Marängrulltårta med lemoncurd, 10 bitar:
Frasig, söt marängrulltårta som fylls med en syrlig citronkräm, fluffig grädde och söta bär. Denna rullisen älskas av både stora och små.
Bitar: 10 st
Hållbarhet: Tre dygn i kylskåp
Lemoncurd:
3 ägg
1.5 dl strösocker
1 stor citron – skal och saft
75 g smör
Maräng:
5 äggvitor
2.5 dl strösocker
1 dl riven kokos
Fyllning:
3 dl lemoncurd
3 dl vispgrädde
2 tsk vaniljsocker
300 g färska björnbär
Gör så här:
- Lemoncurd: Vispa upp äggen lätt i en värmetålig skål. Tillsätt strösocker, citronsaft- och skal. Sänk ner skålen i ett hett vattenbad som kokar på medelhög värme. Vispa konstant tills krämen tjocknat, tag då av från värmen och rör ner smöret. Häll på rengjord burk och låt svalna i kylskåp.
- Rulltårta: Börja med att sätta ugnen på 160°c över/undervärme och klä en plåt med bakplåtspapper.
- Vispa äggvitorna till ett fast skum och tillsätt sedan lite strösocker i taget under konstant vispning på hög hastighet. Vispa till en blank och fluffig maräng. Vänd sedan ner riven kokos och rör ihop.
- Bred ut marängen på bakplåtspapperet. Grädda mitt i ugnen i ca. 20 minuter – tills den fått en gyllene färg.
- Tag ut och vänd upp på ett nytt bakplåtspapper och drag försiktigt bort det pappret som sitter fast i botten – låt svalna.
- Fyllning: Vispa upp grädde och vaniljsocker fluffigt. Bred lemoncurd på marängen och bred sedan grädden över. Strö över halverade björnbär.
- Rulla marängen från långsidan till en lagom tight rulle. Pudra över lite florsocker.
Hoppas att det ska smaka!
Som jag väntat på detta recept! 😍
Men en liten fråga, kan man utesluta kokosen utan att marängen blir knasig om du förstår frågan.. klarar inte på någotvis äta kokos och funderar mest så inte marängsmeten blir för lös utan?
Tack för härliga recept 🤩
Kul att höra! Det är bara att utesluta utan vidare. 🙂
Skulle blåbär också funka?
Kan man utesluta eller byta kokosen mot något annat?
Byt mot finhackade nötter/mandlar eller uteslut helt. 🙂
Hej, kan man utesluta kokos helt eller ta nåt annat ?
Tål inte kokos eller nötter.
Du kan utesluta det helt! 🙂
Tack för svar.
Men ska jag inte ersätta kokosen med nåt annat ? Det blir ju bara socker o ägg annars ?
Can the resepi on lemoncurd bin Translate to Norwegan.
Kan man förbereda marängen eller blir den hård då?
Funkar det med att tina frysta björnbär?
Kan man göra denna dagen innan man ska servera den?
Podrías poner las cantidades también en gramos? Gracias.
Går det och göra marängen dagen innan och köra kräm på dagen den serveras
Hej Frida, receptet ser jättegott ut! Hur kall ska marängen vara när man rullar ihop den?
Har du ngt tips att få bort bakplåtspappret lättare
Hej! Undrar om man kan frysa denna
Det funkar, men det blir inte samma sak med marängen vid upptining. Skulle rekommendera att äta den så färsk som möjligt.