Mina sega dumlesnittar är ett av bloggens mest populära recept sedan jag knåpade ihop det för många år sedan. Och vet ni? Här om dagen slog det mig att det måste vara lite som “dumlesnittar 2.0” att knåda in lite saffran i degen. Sagt och gjort så stod jag i köket med två plåtar fulla av småkakor som doftade av saffran. Helt magiskt goda! Så, idag ger jag er mina dumlesnittar med saffran. Baka inför jul och frys in vetja!
Ni kan riktigt se hur goda de är, visst? Och sådär härligt sega men fortfarande lite krispiga i kanterna.
TIPS:
* Veganskt: Byt smöret mot mjölkfritt margarin och dumlen mot motsvarande veganskt godis.
* Glutenfritt: Byt vetemjöl mot glutenfri mjölmix rakt av.
* Hållbarhet/förvaring: Förvaras i kakburk med tättslutande lock – smörpapper mellan lagren. Håller i skafferi i två veckor och i frys i tre månader.
Dumlesnittar med saffran, ca. 50 st:
150 g smör, rumsvarmt
0.5 g saffran
1.5 dl strösocker
1.5 msk vaniljsocker
1.5 msk sirap, ljus
3.75 dl vetemjöl
1.5 tsk bakpulver
1 påse dumle
Gör så här:
- Börja med att sätta ugnen på 175°c över/undervärme och klä två plåtar med bakplåtspapper.
- Nyp ihop alla ingredienser utom dumle till en smidig deg.
- Dela degen i 4 delar och rulla alla delar till längder.
- Placera ut längderna två och två på varje plåt.
- Dela dumlen på mitten (på längden) och tryck sedan ner dem i mitten av varje längd – kolasidan upp.
- Grädda mitt i ugnen i 10-12 minuter.
- Tag ut och låt svalna ett par minuter innan du skär dem i snittar.
Hoppas att det ska smaka! Missa inte min youtubekanal för massa inspiration.