
Lussebullar med fyllning, mina vänner. Det är de godaste lussebullar jag någonsin ätit. Förstår inte varför inte alla lussebullar innehåller någon form av smörfyllning? När ni provat dessa så tror jag att ni, liksom jag, har svårt för att återgå till de klassiska bullarna.

En supersaftig bulle fylld med vaniljsmör, penslad med smör och doppad i socker. Ja, som en hybrid av lussebulle och sockerkringla. Saffransbullar med vaniljfyllning har jag gjort många gånger tidigare, men inte denna variant. Klicka här för recept på klassiska lussebullar.
Lussebullar med fyllning, 35 st:
Fyllning:
150 g smör
1 dl strösocker
1 dl vaniljsocker
Bulldeg:
500 g kall standardmjölk
50 g färsk jäst
1 g saffran
2 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
1100 g vetemjöl (ca. 18 dl)
200 g rumsvarmt smör
0.5 tsk salt
Pensling:
130 g smör
2 dl strösocker
Gör så här:
- Fyllning: Rör ihop samtliga ingredienser till en krämig fyllning, låt stå.
- Bulldeg: Lös jästen i mjölken, gärna i en skål till din assistent. Tillsätt resterande ingredienser och arbeta ihop en smidig deg. Låt maskinen gå på låg hastighet i 20 minuter. Du kan också knåda för hand, gärna lika länge.
- Stjälp upp degen på lätt mjölad bakbänk och kavla ut den till en stor rektangel.
- Bred på fyllningen och vik degen i ett treslag.
- Skär ca. 2 cm breda remsor av degen och rulla ihop dem så som du rullar lussebullar.
- Lägg på plåtar och låt jäsa till dubbel storlek, i ca. 2 timmar i rumstemperatur.
- Sätt ugnen på 225°c över/undervärme och grädda bullarna mitt i ugnen i ca. 8-10 minuter, tills de är gyllene i färgen.
- Tag ut ur ugnen och låt svalna en aning innan du penslar dem med smält smör och doppar dem i strösocker.
- Låt sedan svalna helt på avsvalningsgaller.
Lycka till i köket! Missa inte att följa mig på Instagram för massa inspiration.
Wow vad goda dom ser ut att va! 😍😍 hur blir sockret efter att man fryst dom? Bör man vänta med att pensla med smör och vända dom i socker tills man ska äta dom? Och frysa dom utan socker, eller vad tror du? 🥰
Jag provade att frysa dem med socker på i vanliga fryspåsar, och de gick super! Tinade dem (i påsen) i rumstemperatur och lät dem ligga framme på köksbänken över natten, och de var fortfarande lika fina när vi skulle fika senare på dagen. 🙂
Ska bli kul att baka dessa! En fråga, löser du jästen i kall mjölk?
Vad roligt att höra! Ja, precis. 🙂
Ska det verkligen vara 1 dl vaniljsocker i fyllningen?
Det stämmer! Men du kan såklart minska på mängden om du vill. 🙂
Oj, ska det verkligen vara 1 DL vaniljsocker i fyllningen? 😳
Ja det ska va så mycket
Ska man smula ner jästen i kall mjölk?
Ja, precis 🙂
Går de att göra glutenfria?
Snälla en video har ingen aning vad en treslag är.???
Det kommer en video i veckan. 🙂
Om man inte äter upp alla 24 bullar direkt, går det bra att frysa in? 🙂 Ska man hoppa över steget med att pensla och doppa i strösocker isåfall?
Det går jättebra att frysa dem när de är sockrade! 🙂
Ser så goda ut. Kan man använda torrjäst istället?
Det funkar finfint!
Låter väldigt gott, men hur mycket mjöl ska man använda när man gör dem glutenfria? ☺️
Ska jästen lösas i kall mjölk? 🙂
Svar ja! 🙂
Har du ett glutenfritt alternativ?
Jag undrade också det. 1 DK låter väldigt mycket 🥹 blir det alldeles för söt?
Det blir otroligt gott! Men du kan givetvis minska mängden om du vill. 🙂
Stämmer det med 1 dl vaniljsocker i fyllningen?
Det stämmer! Men du kan såklart minska på mängden om du vill. 🙂
Kan man frysa dom med sockret på?
Det funkar finfint! 🙂
Ska degen alltså bara jäsa en gång?
Ja, precis! 🙂
Vad kan ha gått fel om de inte jäst alls efter 2h? 😅
Då har de säkerligen stått för kallt? Kan det vara fallet? 🙂
Kanske, men de blev väldigt goda hursomhelst så vi gör en sats till! 😄
Stämmer det att dom ska jäsa 2 timmar? Låter mycket.
Det stämmer. De jäser så länge iom att mjölken är kall vid bakning och att de sedan bara jäser en enda gång. 🙂
Ska bullarna penslas med ägg? 🙂
Om du vill! Jag brukar inte göra det. 🙂
Om man vill äta världens fettsockerbomb så…
Kram fina Helena, hoppas att du hittar på något roligare idag än att sprida negativitet i kommentarsfältet här.
Men snälla vad goda dessa blev! Jag och sambon älskade dom. Heeeelt fantastiska! Godaste bullarna jag ätit någonsin. Mums🤤
Åh, vad roligt att höra! Det gör mig himla glad. 🙂
Nu står dom på jäsning men måste bara få skriva att jag aldrig har bakat med en så mysig deg!!!
Helt perfekt😍
Kul att höra! Hoppas att bullarna blev goda. 🙂
Har du provat att byta ut strösockret till vit sirap istället?
Går dessa bullar att göra glutenfria? Isf hur mycket mjöl ska man använda?
Bör man ha vanlig jäst eller jäst för söta degar?
Jag bakar alltid med blå jäst. Oavsett vad jag bakar! 🙂
Alldeles för mycket mjöl tyvärr 15 dl blev för mycket
Bakade dom till jul. Godaste jag/vi ätit!! Vill gärna göra dom igen men utan saffran? Funkar det? Tack för bra recept!
Kul att höra! Det går finfint att utesluta saffran. Jag har bakat dem med kardemumma istället, otroligt gott!! 🙂
Så super goda bullar! Nu är min undran om man kan göra utan saffran? Alla vill ha dom bullarna igen men känner inte riktigt för saffran.
Det funkar finfint! Bara att utesluta saffran 🙂
Du penslar inte med ägg innan du gräddar?
Nej, ingen pensling innan! 🙂
Bland de godaste. Supergott. Tack snälla, baka mycket efter dina recept
Hej! Funderar på om det går att byta ut mjölken till havredryck och smöret till mjölkfritt smör. Funkar det?
Det går jättebra! 🙂
Det står att man ska vika i tre slag, men i videon på Instagram viker du dubbelt? Vilket ska det vara. Måste prova då dom ser gudomliga ut
Jag säger i videon att man kan göra det som passar bäst beroende på storlek på degen. Jag viker alltid treslag när jag kör på full deg, och så viker jag på mitten när jag kör halv sats (som jag gjorde i videon). 🙂
Så fina! Om man vill göra med torrjäst istället, hur ska man göra då?
Gjorde dessa i lördags och dom blev så himmelsk goda! Dessa kommer jag att baka varje år, godaste bullarna jag ätit!
Tack snälla för detta recept 😀 <3
Bakade dessa och det var dom godaste lussekatterna jag ätit. Tänkte göra ”vanliga” bullar med samma deg och då ta kardemumma istället för saffran. Hur mycket kardemumma blir lagom tror du? 😊
Vad roligt att höra! Jag skulle ha tagit en matsked mortlad kardemumma 🙂