Bullar, Julbak

Saftiga Lussebullar

Lussebullar, Lussekatter, Saffransbullar, Saffransbröd, Luciabullar.. Ja, kärt barn har många namn. Dessa Lussebullar blir otroligt saftiga med hjälp av blötlagda russin, rumsvarmt smör och kall degvätska.


Saftiga Lussebullar

Tips för supersaftiga Lussebullar:

  • Blötlägg russin minst 1 h före bakning:
    Russin är torkad frukt (vindruvor). Och torkad frukt drar åt sig väldigt mycket vätska. Så om du trycker fast torkade russin på dina lussebullar så kommer de att dra åt sig vätska ur lussebullarna vilket kommer att bidra till att bullarna kan bli torra.
  • Använd alltid rumsvarmt smör:
    Baka alltid på rumsvarmt smör! Om du smälter smöret så kommer det att uppfattas som extra degvätska. Det kommer att leda till att du tillsätter mer mjöl då degen är för kladdig – vilket i sin tur leder till att bullarna blir kompakta och torra. Så, alltid rumsvarmt smör!
  • Baka på kall degvätska:
    Att baka på kall degvätska har många fördelar. Jäsningen kommer inte igång så länge du knådar degen vilket gör att degen blir mer lättarbetad. En ojäst deg är alltid enklare att jobba med än en jäst deg. Det kommer att göra det enklare för dig att få fina lussebullar. På så vis kan du baka klart bullarna och bara låta de jäsa på plåten innan de ska in i ugnen. En jäsning räcker! Det minskar också risken för överjästa bullar.
  • Grädde:
    Byt ut en del degvätska mot vispgrädde. Fettet från grädden bidrar till saftighet i degen vilket kommer att ge mjuka och saftiga bullar.

Saftiga Lussebullar, 25 st:

Ingredienser:
50 g fäsk jäst
4 dl standardmjölk
2 dl vispgrädde
1.5 g saffran
1 dl strösocker
1 ägg
1 msk vaniljsocker
0.5 tsk salt
150 g smör, rumsvarmt
12-15 dl vetemjöl
+ 1 ägg till pensling
+ blötlagda russin

Gör så här:
Börja med att lösa jästen i mjölk och grädde, i en stor skål.
Mortla saffran tillsammans med 1 tsk strösocker. Häll sedan ner det i jästblandningen.
Tillsätt resterande ingredienser, lite mjöl i taget.
Arbeta ihop en smidig deg och stjälp sedan upp på mjölat bakbord.
Dela degen i 25 jämnstora delar.
Rulla ut varje deg till längder (ca. 2 cm i diam.) och forma sedan till lussebullar.
Lägg på en bakpapperklädd plåt och låt jäsa under bakduk i 1-2 h.
Sätt ugnen på 225°C.
Pensla med ägg, tryck fast två russin på varje bulle och grädda sedan mitt i ugnen i ca. 7-9 minuter, tills bullarna fått en fin gyllene färg. Låt svalna innan du lyfter dem från plåten.
Förvara i en tätslutande kakburk. Går utmärkt att frysa!

Här ser ni mig baka mina Saftiga Lussebullar. ♥

Fler recept med Saffran:
Saffransbullar med vaniljfyllning
Havrebollar med saffran
Saffranskladdkaka
Saffranskola
Lussebullesnittar

Subscribe
Notify of
guest
45 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Lina
4 years ago

Älskar lussebullar! Det var tidigt med gym på morgonen, men kan tänka mig att det är fruktansvärt skönt efteråt:)

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Lina
4 years ago

Jag älskar också Lussebullar! Det är ju bara SÅ gott!! Ja, det kändes tidigt, men det funkar. Det är otroligt skönt! Kram på dig! <3

m
m
4 years ago

Hej! Jag har en fråga, jag har flera gånger försökt att baka bullar med smörkrämsfyllning och VARJE gång (varierar metoder) så smälter smöret, svämmar över plåten och det slutar i en rykande sörja på ugnsbotten… Hur lyckas man med smörfyllda bullar??? 😛

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  m
4 years ago

Hej! Alltså vad konstigt! Kan det vara så att du har för mycket fyllning? Lägg bullarna i formar så stannar åtminstone smöret kvar i formen och inte smälter ut på plåten. Ett alternativ du kan göra är att blanda i lite ströbröd i smörblandningen, då ska det inte flyta ut ur bullarna iom att det suger upp vätskan lite! Lycka till!! Kram!

m
m
4 years ago

Det brukar liksom svämma över formarna på ovansidan och ner över kanten på plåten, detta gäller även om jag använder rumsvarmt smör (istället för smält smör i vanlig degvätska) i vanlig vetedeg, jättekonstigt! Kan det ha att göra med att jag bakar i gasugn? ska testa med ströbröd iaf, tack för tipset 🙂

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  m
4 years ago

Rullar/snurrar du bullarna för tight kanske? Då kan det också bli så att det svämmar över. Hoppas att det funkar med lite strönbröd! Kram <3

Ida
Ida
4 years ago

Hej!
Ska ägget vara till penslingen, eller är det ägg i degen också?

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Ida
4 years ago

Ett ägg i degen & ett ägg till penslingen! 🙂

Louise
Louise
4 years ago

Jag håller på att baka lussekatter nu till första advent. 🙂 Ha en fin 1a advent

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Louise
4 years ago

Åh så härligt! Tack detsamma fina du. <3

Zanna
Zanna
3 years ago

Ååh!
Detta receptet måste prövas!!
Jag personligen äääälskar lussebullar sååå mycket, det är typ de bästa med julen.
Tack för ett bra recept!!<3

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Zanna
3 years ago

Visst är det SÅ gott! Tack själv goding! <3

Maria
Maria
3 years ago

Första gången jag ska prova på att boka lussebullar, ja alla bullar. Men ser såå gott ut så måste testa! Fråga nr 1. Löser man jästen i kall mjölk? Nr2. Hur varm ska grädden bli? Vill inte förstöra jästen. Med vänlig hälsning, Maria

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Maria
3 years ago

Hej! Vad roligt 🙂 Ja, mjölken ska vara kall. Eftersom att grädden är ljummen(!) så blir mjölken också lite ljummen. Så – grädden ska vara lite varmare än ljummen! Kram <3

Sofia
Sofia
3 years ago

Hej, ska dagen Bara jäsa en gång? Alltså inte i bunken först och sen på plåten? Utan baka ut katterna av ojäst deg och sedan låta jäsa..

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Sofia
3 years ago

Precis så! Baka ut bullarna först och jäs sedan. Här kan du läsa mer om varför jag gör så: http://blogg.amelia.se/fridasbakblogg/2017/08/31/hur-du-lyckas-med-dina-kanelbullar/ Kram!

Nora
Nora
3 years ago

Hej!
Tack för en underbart bra bakblogg! Jag skulle jättegärna vilja testa detta recept. Men jag funderar på en sak. Det står inget om att grädden ska vara ljummen men ser här i kommentarerna att du skrivit att det ska vara det :). Så jag undrar helt enkelt hur jag ska göra med grädden. Värma? Rumstemp?

Tacksam för svar!

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Nora
3 years ago

Hej! Tack själv snälla du! Den kan vara kylskåpskall eller eventuellt att den har stått framme ett tag. Det spelar ingen roll! Men den behöver inte värmas. 🙂 Kram!

Nora
Nora
3 years ago

Tack så mycket för svaret! Ha en riktigt God Jul nu fina du!

Jessy
Jessy
3 years ago

Hej, ska testa några av dina recept nu i helgen 😀 Undrar om du kan rekommendera någon bra köksmaskin men som inte är alldeles för dyr 🙂

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Jessy
3 years ago

Hej! Vad roligt! 🙂 Det beror givetvis på vad du bakar mest. Bakar du mycket bröd så ska du satsa på en maskin med stark motor och gärna lite större degskål. Bakar du däremot mest mjuka kakor, maräng osv (där vispen samt degvingen används mest) så duger det med en billigare maskin som inte har superstark motor. 🙂 Kram!

Elin
Elin
2 years ago

Hej hej, älskar verkligen dina recept och uppskattar ditt arbete så mycket.
En fråga, bor i central amerika och grädden här är inget som rekomenderas att använda.. Så om jag skulle ta bort den i detta receptet, bör jag använda 2 dl mer mjölk då bara, eller var rekommenderar du?

Bakar även med torrjäst (då färsk inte finns) några tips kring det?

Tacksam för svar =)

Sophia
Sophia
2 years ago

Hejsan!
Först och främst, Super tack för alla fantastiska recept och videos som du delar med dig av, jag gillar dom skarpt.

Jag har nu 2 frågor gällande dina lussebullar.
Fråga 1: Vilken jäst använder du helst?
Fråga 2: Du säger att du jäser dom 1,5-2 h, vad rekommenderar du? ser man det på dom? Vill inte jäsa för lite.
Fråga 3: Vart i ugnen gräddar du dom?

Tack på förhand.
Med vänlig hälsning, Sophia

Louise
Louise
2 years ago

Hej! Jag ska baka dessa med mina elever men vi kommer halvera grundreceptet då, fungerar det att ta ett helt ägg ändå? Eller kan man utesluta ägget? ☺️

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Louise
2 years ago

Hej! Vad roligt. Du ta ett ägg eller utesluta det. Det funkar oavsett! 🙂 Kram

Moa
Moa
2 years ago

Dessa bullarna är oslagbara! Godaste någonsin och lätta att baka! Tack !!!

Kenneth
Kenneth
2 years ago

Bullarna blir väldigt saftiga och fluffiga i konsistensen men smakar absolut ingenting!?!
Stämmer det verkligen med bara 1 dl socker? I många andra recept är det ju 2??

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Kenneth
2 years ago

Hej! Vad bra att de blev saftiga. Ja, det ska vara 1 dl strösocker i. Kan det vara så att du hade saffran med dålig smak? 🙂

J
J
2 years ago

När mormor ger en komplimanger för lussebullarna så vet man att det är bra!
Tack för superbra och ”enkelt” recept! 🙂

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  J
2 years ago

Men åh! Blir varm i hjärtat. Tack för att du delar med dig och hälsa din mormor. En riktigt fin jul önskar jag er. <3

jessica olsson
jessica olsson
1 year ago

Hej. Älskar verkligen dina recept. Skulle vilja pröva göra dina lussebullar men undrar om de går att byta ut till laktosfritt? Kram jessica

Nathalie
Nathalie
Reply to  jessica olsson
1 year ago

Det är inga problem alls! Alla laktosfria produkter är ju i princip samma som icke-laktosfritt så det har ingen betydelse

Nina
Nina
1 year ago

Tänkte baka lussekatterna med duppelt satz mem undrar lm du använder 100gr jäst ändå?

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Nina
1 year ago

Hej! Nej, jag skulle fortfarande köra på 50 g! Kram <3

Samire
Samire
Reply to  Nina
1 year ago

Hej.

Öka inte jästen. Det behöver man aldrig göra om man vill göra dubbelsats av en deg.

Det du kan göra är att följa receptet som det är och endast öka mängden av mjölk och grädde. Alltså öka mjölken från 4dl till 8dl ochbsedan grädden från 2dl till 4dl. Så får du en dubbelsats.

På tal om sockermängd så skulle jag i detta fall öka det till 2 dl socker.

Lycka till! 🙂

trackback
1 year ago

[…] och syrran hade gått efter “Baka med Fridas” lussebullerecept så jag gjorde detsamma. (klick) Den skulle tydligen vara väldigt saftig och god med ingredienser av både grädde och mjukt […]

Hanna
Hanna
1 year ago

Godaste lussebullarna jag någonsin har ätit!! Kommer rekommendera alla att baka efter detta recept!

Mona
Mona
1 year ago

Hej!
Jag undrar om det går att utesluta ägget i degen? Undrar även om det går att använda torrjäst och hur mycket isf.

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Mona
1 year ago

Det går bra att utesluta ägget och så går det även bra att baka på torrjäst! 🙂 Kram

Katrin
Katrin
1 year ago

Bullarna blev saftiga men jag sockermängden är i minsta laget. Det gör att smaken blir något fadd och att saffransmaken inte kom fram riktigt. Jag skulle öka mängden socker till 2 dl nästa gång. Jag gillar inte när saker är för söta men här var det i minsta laget.

Tack för en supertrevlig bakblogg med många bra tips, Frida!

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Katrin
1 year ago

Kul att höra att de blev saftiga! Dock är 1 dl strösocker alldeles perfekt mot mängden av övriga ingredienser. Tar du 2 dl tror jag att det kan bli tråkigt åt andra hållet. Men prova och återkom gärna efteråt. 🙂 Kram!!

Jenny
Jenny
5 months ago

Hej! Jag är sugen på att testa ditt recept på lussebullar men har en äggallergisk familjemedlem. Vad tillför ägget i degen och med vad skulle du rekommendera att jag byter? Tack för en härlig blogg! /Jenny

fridasbakblogg
fridasbakblogg
Reply to  Jenny
5 months ago

Hej! Du kan utesluta ägget utan vidare. Kram <3

Matilda
Matilda
5 months ago

Själva bullen blev riktigt saftig och liksom krämig, men de smakar tyvärr ingenting ☹️

trackback
4 months ago

[…] Lussebullar är en självklarhet hos oss. Gärna dessa Lussebullar med kanelfyllning som är en ny favorit. Annars går klassiska lussekatter också bra. […]

Nästa inlägg

Varm choklad på pinne

45
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x