Havrekakor med choklad är en småkaka som jag på riktigt tror att jag inte skulle vilja leva utan! Det är prick och precis en kaka i min smak. Himla enkelt att baka en sats är det, och gott – ja det är det också. Perfekt inför helgens utflykter, inte sant?
En spröd småkaka som riktigt smälter i munnen. Den är god både nygräddad, kall och frusen. Haha, så det finns aldrig någon ursäkt till att inte äta kakor. Och receptet går fint att både dubbla, tredubbla osv. Som mest har jag gjort det x5. Det blev en herrans massa kakor som gick som smör i vår fikavagn.
Glutenfritt: Byt vetemjöl mot 1.5 dl glutenfri mjölmix och havregryn mot glutenfri havre.
Veganskt: Byt smör mot mjölkfritt margarin och se till att använda vegansk choklad.
Hållbarhet: Två veckor i kakburk med lock i skafferi, tre månader i frys i burk med tättslutande lock.
Havrekakor med choklad, 15 st:
100 g rumsvarmt smör
1.5 dl strösocker
1 dl vetemjöl
2 dl havregryn
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bikarbonat
1 nypa salt
1.5 dl mörka chokladknappar
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175°c över/undervärme och klä en plåt med bakplåtspapper, ställ åt sidan.
- Rör smör och strösocker mjukt med elvisp.
- Tillsätt de torra ingredienserna (ej chokladen) och nyp ihop till en smidig deg med händerna.
- Rör till sist ner chokladen.
- Dela degen i 15 jämnstora delar och rulla varje bit till en boll. Lägg på plåten.
- Grädda kakorna mitt i ugnen i ca. 10-12 minuter, tag ut och låt svalna innan du flyttar dem från plåten.
Här finner du fler recept på goda småkakor. Och om du har bakat just detta recept så tagga mig gärna på instagram – @bakamedfrida
Jättegoda kakor Frida, men mina blir helt platta. Vad gör jag för fel?
Mina blir oxå platta men trodde det var för att jag använder Milda (gör dom veganska). Har man dom inne i ugnen någon minut längre så blir de som krispiga havreflarn. Supergoda!
Goda kakor! Vi tog lite för mycket salt, i tsk till dubbel sats. Så överdriv inte nyporna 😁