Hallonmoussepaj är en härligt sötsyrlig och fantastiskt god paj som bakas utan ugn. Det är en fryst paj som gärna får stå framme i 15 minuter innan servering så att den blir härligt krämig och god. Jag toppade pajen med maräng som bränns av en snabbis och så lite färska hallon.
Recept på pajen är detsamma som min blåbärsmoussepaj, fast med hallon istället. Tro mig när jag säger att blåbärsmoussepajen är magiskt god, MEN jag tror faktiskt att denna klättrar förbi och hamnar etta på moussepaj-listan. Ni bara måste prova! Funkar fint med både färska och frysta hallon.
Hallonmoussepaj, 10 bitar:
Pajskal:
15 digestivekex
85 g smör
Fyllning:
4 dl frysta hallon
1 msk citronsaft
3 dl vispgrädde
0.5 dl florsocker
Topping:
2 äggvitor
1 dl strösocker
limeskal
Gör så här:
- Pajskal: Börja med att smälta smöret i en kastrull på låg värme. Låt stå.
- Mixa kakorna i en matberedare till ett fint pulver, tillsätt det smälta smöret och mixa tills det blivit väl blandat.
- Tryck ut smulet i en form med löstagbar kant, 20 cm. Packa hårt med baksidan av en matsked eller botten av ett glas. Ställ in i kylskåpet medan du gör fyllningen.
- Fyllning: Värm upp hallon i en kastrull på medelhög värme. Mosa dem med en gaffel och tag av från värmen.
- Mosa bären genom en finmaskig sil över en liten skål – släng bärmoset (det i silen).
- Blanda saft från hallon tillsammans med citronsaft.
- Vispa grädde och florsocker lätt – tills det blir spår efter vispen men inga styva toppar.
- Rör ner lite grädde i hallonsaften och blanda tills det blandats väl. Rör sedan ner resterande grädde och rör ihop ordentligt.
- Fyll pajskalet med moussen och låt sedan stå i frysen i minst 4 timmar.
- Topping: Vispa upp ägg och strösocker över ett vattenbad. Vispa tills marängen nått en temperatur om 65°c. Tag av från värmen och fortsätt vispa med elvisp eller i din assistent tills marängen svalnat helt och sockerkristallerna inte kan kännas (tag lite smet och känn mellan två fingrar).
- Spritsa ut marängen på pajen och bränn av med en gasbrännare.
- Toppa med lite färska hallon innan servering.
TIPS:
* Pajen kan förvaras i frysen i upp till 3 veckor – då utan maräng.
* Pajen kan stå i kylskåpet i ett par timmar.
Missa inte min senaste Youtubevideo. Kram och ha en fin stund i köket.
Måste det vara färska hallon?
Frysta blir bäst 🙂
Mums ser gott ut! Tips på gasbrännare?😊