Jag älskar kärleksmums så mycket att jag inte kan ha det hemma utan att föräta mig. Och en annan favorit jag har är småkakor, så tänkte jag här om dagen när jag ville ha båda att jag skulle göra kärleksmumskakor. Sagt och gjort så stod jag i köket och när jag skar upp den färdiga kakan så insåg jag genast att den var alldeles perfekt. Konsistensen, smaken, mängden glasyr. SÅ otroligt god!
Glutenfritt: Byt vetemjöl mot glutenfri mjölmix.
Veganskt: Byt smör mot mjölkfritt margarin.
Hållbarhet: I en kakburk med tättslutande lock. Två veckor i kallt skafferi elle tre månader i frys.
Kärleksmumskakor, 16 st:
Småkaksdeg:
150 smör
3.75 dl vetemjöl
1.5 dl strösocker
3 msk kakao
3 msk sirap, ljus
1.5 tsk vaniljsocker
1.5 tsk bakpulver
Kärleksmumsglasyr:
75 g smör
4 dl florsocker
3 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
3 msk kokt kaffe
Garnering:
1 dl riven kokos
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175°c över/undevärme och klä en form (25×25 cm) med bakplåtspapper, ställ åt sidan.
- Nyp ihop alla ingredienser till en smidig deg.
- *Om degen smular – tillsätt lite mer sirap och knåda knåda knåda. Den kommer att gå ihop även fast det ibland kan ta en stund.
- Tryck ut degen i formen och grädda kakan mitt i ugnen i ca. 20 minuter. Tag ut och låt stå.
- Glasyr: Smält smöret i en kastrull på medelhög värme och tillsätt resterande ingredienser. Rör ihop en klumpfri smet och bred ut den på kakan. Garnera med kokos.
- Låt kakan svalna helt innan du skär den i rutor.
Lycka till med dina kakor! Klicka här för att komma till min youtubekanal.