Mjuka kakor

Kärleksmums med extra glasyr

416 röster
Kärleksmums
Saftiga Kärleksmums med extra glasyr. För vad mer kan man egentligen begära.

Att jag har knåpat ihop det allra bästa receptet på Kärleksmums råder det inga tvivel om. Det var ett par år sedan och jag har sedan dagen som receptet kom ut på bloggen fått höra många goda ord om receptet. Det är mångas favoritrecept på denna ljuvliga mjuka kaka. Och vet ni? Nu har jag kommit på en sak som gör denna kakan ännu godare, hur det ens är möjligt. Den är så god nu att jag aldrig mer vill äta en annan mjuk kaka.

Kärleksmums
Kärleksmums, Snoddas, Kramforskaka, Mumsingar. Ja, kärt barn har många namn. Vad kallar du dessa godbitar?

Ser ni det goda i kakan? Det är extra glasyr. HUR gott tror ni att det är att få glasyr mitt i kakan? Det jag gör är att jag helt enkelt sticker små hål i kakan med skaftet av en träslev. Och sedan när jag häller över glasyren så sipprar den ner i hålen och när kakan svalnat helt så har glasyren satt sig så att den inte rinner ut när man skär i kakan. Det blir så himla gott.

Kärleksmums, 20 bitar:

Ingredienser Kaka:
200 g smör
2 dl mjölk
4 ägg
4 dl strösocker
4 dl vetemjöl
1.25 dl kakao
2.5 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker

Ingredienser Glasyr:
150 g smör
7.5 dl florsocker
4.5 msk kakao
3 tsk vaniljsocker
0.75 dl kokt kaffe

Garnering:
2 dl kokos

 
Gör så här:
Börja med att sätta ugnen på 175°C och klä en form (25×35 cm) med höga kanter med bakplåtspapper.
Smält smöret, rör ner mjölken och låt det svalna.
Vispa ägg och socker på hög hastighet i din assistent eller med elvisp, tills det blivit ljust och fluffigt, i 5 minuter.
Blanda de torra ingredienserna i en bunke för sig och sikta sedan ner det i smeten. Vänd runt försiktigt så att du får en klumpfri smet.
Tillsätt smörblandningen och rör ihop en jämn smet.
Häll upp smeten i formen och grädda den ca 20 minuter i mitten av ugnen.
Kolla så att kakan är klar: Stickan ska vara torr.
Tag ut kakan ur ugnen och gör ca. 20 hål i kakan med t.ex skaftet av en slev. Medan kakan står och svalnar kan du göra glasyren.
Börja med att smälta smöret och tillsätt sedan resterande ingredienser.
Rör ihop till en klumpfri smet och häll den sedan över den avsvalnade kakan.
Strö till sist över rikligt med kokos. Låt sedan kakan stå och svalna ordentligt så att glasyren stelnar i ca. 2 timmar. Skär sedan upp i rutor och förvara i tätslutande burk med lock.
 
Hoppas att era kärleksmums ska smaka! Lycka till med baket.
första hjälpen i köket

Författare: Frida Skattberg

Skriv en kommentar vid frågor om receptet för snabbast svar av Frida

Subscribe
Notify of
guest

58 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
blomkvistjenny@gmail.com
6 years ago

Smart 🙂

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  [email protected]
6 years ago

Ellerhur!! 🙂

Hannah
Hannah
6 years ago

Ser för gott ut! En fråga, kan man slopa kaffet om man inte är överförtjust i smaken? Eller tar det bort från helheten. Ha det gott!

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Hannah
6 years ago

Personligen skulle jag aldrig göra det, men jag gillar ju den smaken. Så om du inte gör det kan du ersätta mängden kaffe med vatten istället. 🙂 Kram!

Sandra (Qotten på IG)
Sandra (Qotten på IG)
Reply to  Hannah
6 years ago

Kaffesmaken är enligt mig, som kaffehatare, obetydlig. Choklad och cocosen tar över och döljer kaffesmaken. Den lyfter dock chokladsmaken. Så testa att minska kaffet till hälften, smaka av glasyren och se att det bara är gott.

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Sandra (Qotten på IG)
6 years ago

Bra tips! Jag använder dock alltid STARKT kaffe för att få in lite extra smak. Men det behöver man ju såklart inte! 🙂 Kram!

Ellen
Ellen
Reply to  Frida Skattberg
4 years ago

Vi körde på apelsinjuice en gång när vi insåg att en kaka inte räckte utan behövde göra en till och kaffet var slut! Det blev mums! ☺️

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Ellen
4 years ago

Men åh! Det låter ju alldeles ljuvligt 🙂 Kram!

Anki
Anki
5 years ago

Är det någon som provat att göra den gluten- lactos fri ?

Rebecca
Rebecca
Reply to  Anki
3 years ago

Gjorde nyss med laktosfritt, blev strålande. Även med vaniljpulver ist för socker. Såå mycket godare

Ella
Ella
5 years ago

Kan man hoppa över att fylla den med glasyr för att få en torrare kaka, t.ex. för kakbuffé där man äter kakan med händerna? Hur mycket mindre glasyr ska man göra då?
Tack på förhand

Elina
Elina
5 years ago

Går den att frysa?

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Elina
5 years ago

Svar ja! 🙂

Maria
Maria
5 years ago

Hej! Undrar ifall man kan använda vanligt socker iställer för flor? Tänkte baka den nu men har inte tillräckligt med florsocker hemma så typiskt.

Ella
Ella
Reply to  Maria
5 years ago

Hej, vet att jag är väldigt sen men jag bakade på endast 4 dl och den blev väldigt bra och tillräckligt söt!

Linda
Linda
5 years ago

20 min räcker inte, är inne på 30min för att stickan ska vara torr. Är det någonting jag missat i receptet?
Ha en fin dag!

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Linda
5 years ago

Hej! Det är nog ingenting du missat, det är bara att olika ugnar gräddar olika effektivt. Så förmodligen är min ugn mer effektiv (stenåldersugnar brukar bli supervarma, och en sådan har jag). 🙂 Kram!

Linda
Linda
Reply to  Frida Skattberg
5 years ago

Då är din stenåldersugn en rejäl sådan, för min gamling är bra klen hahahah
Men jag kommer att baka efter ditt recept fler gånger, så det är trial and error på gräddningen. Det varierar ibland, det där med värmen i min ugn.
Jag tycker iaf om ditt recept då glasyren är väl tilltagen från börjab, för oftast måste jag görs dubbel sats för att det ens ska bli en god kaka.
Ha en fin dag!

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Linda
5 years ago

Hej! Ja, den är bra trots sina år på nacken. Vad roligt! Du får helt enkelt hålla koll ordentligt på tiden 🙂
Ja, glasyr ska det INTE snålas med. Kram på dig! <3

Sofie
Sofie
5 years ago

Måste man köpa en speciell form med dom måtten eller funkar det lika bra med de vanliga ugnsplåtarna alternativt en mindre form??

Paula
Paula
Reply to  Sofie
5 years ago

Det går hur bra som helst att bara vika upp kanterna på ett bakplåtspapper och klippa upp remsor vid hörnens överskott och lägga dem löpandes runt hörnets och formens insida. Som när man gör en korg eller ask.

Hannah
Hannah
5 years ago

Det står förvaras i burk med tätslutande lock, antar då att det är rumstemp? Och hur länge klarar sig kakorna innan dom blir dåliga? 🙂

Ellen
Ellen
5 years ago

Du är ett geni! Detta blev så OTROLIGT bra och gott, jag håller på att fylla frysen nu när jag väntar på att vår lilla bebis ska komma 🙂 jag bytte dock ut vetemjölet mot Finax glutenfria Mjölmix då min sambo är glutenintolerant, och det funkade prima! 😀

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Ellen
5 years ago

Men åh vad kul! Låter fantastiskt. Lycka till med allt som väntar. <3

Caroline
Caroline
5 years ago

Kan man använda bikarbonat?hur mkt ska man ha då?

Nina Giliusson
Nina Giliusson
Reply to  Caroline
5 years ago

Med bikarbonat använder man hälften så mycket. Så i detta fall: 2 1/2 tsk bakpulver = 11/4 tsk bikarbonat. Lycka till! 🙂

trackback
5 years ago

[…] mokkapalat, on tietysti mokkapalat extra määrällä kuorrutusta. Tällä kertaa leivoin niitä täältä löydetyllä ohjeella ja näistä tuli kyllä ihan super […]

Emma
Emma
5 years ago

Om man ska frysa den, ska man då frysa den utan glasyr (och ta på glasyr när man i sånfall tagit fram kakan från frysen)?

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Emma
5 years ago

Nej! Frys med glasyren på. Det går jättebra! 🙂

Emma
Emma
5 years ago

Hur mycket ska tiden minskas om man tar en mindre form?

Johanna
Johanna
5 years ago

Jag håller på att baka din kaka nu! Jag har ugnen på 175 grader och nu har den varit inne i snart 45 min. Den är fortfarande kladdig i mitten. Den är dock klar i kanterna.. känns ju knasigt att ha den inne mer än dubbelt så länge som du har din inne. Doftar himmelskt i köket dock! Kram!

Ann-Catrin
Ann-Catrin
5 years ago

Denna har jag precis vispat ihop och gräddas nu i ugnen.
Mums så gott det ska bli med kärleksmums.

Tova
Tova
5 years ago

MUMSFILIBABA
(:

Jennifer Ljungh
Jennifer Ljungh
5 years ago

Baka denna men kokosen räckte inte så tog frystorkade hallon på en del.. blev gaalet gott

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Jennifer Ljungh
5 years ago

Men hjälp så gott! Det måste jag prova 🙂

Anna Lagerqvist
Anna Lagerqvist
5 years ago

Detta är verkligen det bästa receptet på kärleksmums som jag har bakat efter, precis som du skriver Frida. Bjöd barnen och en kompis på dessa till efterrätt en dag o jisses om de försvann fort Hade kakorna i frysen så dagen därpå när samma kompis var hos oss så frågade han direkt om vi kunde ta kärleksmums till efterrätt Det är av barnen man får höra sanningen

Mikaela
Mikaela
5 years ago

Wooow, vilken fantastiskt god kaka.
Bästa receptet jag prövat med kärleksmums.
Får se om det finns kvar några till kalaset på söndag eller om jag måste baka en till omgång =)
Tack igen för delat recept.
Kram

Ella
Ella
5 years ago

Hej! Kan man göra den här kakan glutenfri?

Elin
Elin
4 years ago

Så ljuvlig!! Hade i 0,5 tsk salt i chokladsmaken också (lyfter verkligen chokladsmaken!) och bakade i en vanlig långpanna, ca 30×40 cm så jag drog ner tiden till 15 min vilket var lagom (i min ugn ). Tror att kollegorna blir glada över fikat i veckan som kommer!

Eva
Eva
4 years ago

Jag gjorde denna i en långpanna 30×40 cm men ökade till 1,25 sats av smet och glasyr.
Upptäckte när jag hade ställt in kakan i ugnen att jag missat smöret i själva smeten. Inte mycket att göra tänkte jag och testade kakan efter en kvart då jag också tog ut den. Trots mitt misstag var det de godaste och saftigaste kärleksmumsen jag smakat. Tack vare tipset att göra små hål med skaftet av en liten träslev. Hur saftiga skulle de då varit med 2 hg smör i smeten också. Jag kommer nog att fortsätta med mitt misstag men kanske ha i 50 gram smör. Glasyren hade jag däremot kommit ihåg att ha med smöret.

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Eva
4 years ago

Men OJ! Hade aldrig kunnat tro att det skulle bli så bra utan smör. Men det låter ju helt fantastiskt. Vad roligt att höra! Toppen att kakan blev så bra ändå. 🙂
Stor kram! <3

Meri
Meri
4 years ago

Kan man ha denna stående i kylen 1 dygn utan att den blir torr?

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Meri
4 years ago

Svar ja! 🙂

Angelica
Angelica
4 years ago

Tänkte baka dessa kärleksmums till en 50-årsfest, men behöver göra den glutenfri. Vad kan jag byta ut vetemjölet till? 🙂

Agneta
Agneta
4 years ago

Såå gott!
Bakade kärleksmumsen till min dotters födelsedag!
Alla älskade den!

Annette Andersson
Annette Andersson
4 years ago

Det allra bästa receptet på Kärleksmums, toppen, tack!

Elin
Elin
3 years ago

HELT fantastiskt recept!

fridasbakblogg
fridasbakblogg
Reply to  Elin
3 years ago

Tack snälla, vad jag blir glad! <3

Frida
Frida
3 years ago

Det bästa receptet på kärleksmums🤩👌

Sars
Sars
Reply to  Frida Skattberg
3 years ago

Ska man försvara den i kylen om man vill ska baka den på kvällen och vill äta den dagen efter?

Maria
Maria
3 years ago

Är de vanlig ugn el varmluft!? ☺️

Tessan
Tessan
1 year ago

Jättegoda!! Fluffiga, luftiga och såg goda!

Anneli
Anneli
1 year ago

Mycket god kaka!! Hade rostad kokos uppepå!!!

Yvette
Yvette
10 months ago

Den här kakan gjorde jag när jag drev ett café & camping 2018, exakt efter receptet. Sen sålde som smör i solske. Folk ringde och beställde till och med 😅

Veronica
Veronica
10 months ago

Hahaha alltså min kaka består just nu kanske endast av glasyr. Hade för stor träslev, och jag gjorde 28 hål istället för 20 hål. 😂 Så när jag skulle häll glasyren i så försvann det liksom ner i hålen och det fanns helt enkelt inte kvar något som kunde landa uppe på kakan. Så jag fick göra en halv sats till med glasyr. Haha men kan man få för mycket glasyr? Svaret är nog nej. 😂

Isglass med jordgubb

Nästa inlägg

Isglass med Jordgubb och Citron

58
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x