Chokladkola hör julen till, det tycker i alla fall jag! Åtminstone om den toppas med krossad polkagris, för choklad och mint är som bekant en alldeles ljuvlig kombination. Vilken kola är ett måste för dig i jul?
När jag gjorde min julmustkola snurrad såhär så skapades lite av en trend med just snurrade kolor, som att ta tillbaka något från dåtiden när snurrade kolor fanns att köpa över disk i godisbutiken. Underbart att se tycker jag! Och sedan dess har jag fortsatt att snurra mina kolor, de blir på något vis både finare och godare då.
Chokladkola med polka, 30 bitar:
Ingredienser:
50 g smör
3 dl vispgrädde
2 dl strösocker
1.5 dl ljus sirap
1 dl brun farin strö
0.5 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
2 dl krossad polkagriskarameller
Gör så här:
- Blanda alla ingredienser i en kastrull, sätt på hög värme tills allt smält ihop under konstant omrörning.
- Säng till medelhög värme och låt koka tills kolan nått en temperatur om 125°c, det tar ca. 20 minuter.
- Häll kolan i en form med bakplåtspapper, 20×20 cm. Strö över polkakross och låt stelna i rumstemperatur i minst 3 timmar.
- Skär kolan i bitar och vira in i lite smörpapper.
Lycka till med bakningen! Glöm inte att kika in på min instagram för mer inspiration.
Hej! Går det bra och förvara dem i rumstemperatur?