Julmustkola. Alltså – Kola som smakar Julmust. JA! Det blev en riktig hit här hemma. Perfekt nu inför jul!
Jag hade lite havssalt som jag toppade kolarna med. Salt förhöjer och balanserar smakerna så fint. Bakar aldrig utan salt. En liten nypa salt. Alltid. Och väldigt passande så gjorde lite salt verkligen skillnad på smaken av min Julmustkola. Julmustsmaken blev mer tydlig.
Julmustkola, ca. 40 st:
Ingredienser:
1.5 dl vispgrädde
2 dl strösocker
1.5 dl vit sirap
1.5 dl julmust
+ havssalt eller flingsalt
Gör såhär:
Rör ihop alla ingredienser utom salt i en tjockbottnad kastrull. Låt koka upp och sänk värmen till medelhög. Låt koka i ca. 30-40 minuter, tills kolan nått en temperatur om 125°C. Häll kolan i en bakpapperklädd brödform. Låt stelna ett par timmar, gärna över natten i rumstemperatur. Toppa med salt.
Skär i jämnstora bitar och slå in i smörpapper. Tvinna eventuellt dina kolor en aning.
Förvara i en tätslutande burk med lock. Går utmärkt att frysa!
* Det tar ganska lång tid för kolan att bli tjock under kokning. Ha tålamod! 🙂
Lycka till med din Julmustkola. Hoppas att du ska gilla den. ♥
Fler recept på kola:
Citronkola
Chokladdoppad chokladkola
Salt smörkola med vanilj
Kardemummakola
Polkakola
Saffranskola
Smörkolakarameller
Åh, låter smaskens!
Tror du det går bra med ljus sirap istället för vit, har ingen vit hemma…
Tack för inspiration o mysig blogg❤️
Det funkar! Dock blir det mer smak av kola än julmust då. Men det funkar ändå! 🙂 Tack själv! Kram! <3
Spännande..detta ska jag prova. När tvinnar du kolan…blir den halvseg så du kan göra det dagen efter gör du det ganska omgående?
Dagen efter 🙂 Kram!
Perfekt…tack för snabbt svar ☺ Kram
Följde receptet till punkt och pricka.. kolan stelnade aldrig. En tunn lättflytande massa var det som?
Hej! Det tar lång tid! Har tagit bort en del grädde i receptet (utan att det gör skillnad på kolan) för att den ska tjockna lite fortare. Provade koka igen i morse och det gick super! Lade till lite ljus sirap också för lite mer kolasmak. Prova igen, ha tålamod! Kram <3
Okej tack för svar! Hur länge ska den koka egentligen, jag kokade den 40 minuter på sån värme så att det småbubblade hela tiden?
Och hur ska den vara i konsistensen när man tar den av plattan?
Hej! Den ska vara i samma konsistens som en vanlig kolasmet. Jag kan egentligen inte säga exakt hur lång tid det kommer att ta för dig då din värme på spisen kanske är mer- eller mindre effektiv än min. Jag varierar mellan värme 3-4 av 6 på plattan. Så lägre värme tar längre tid. Kram!
Ska den sjuda under omrörning eller ska den ignoreras tills den är färdig? Ser mums ut!
Jag rör någon gång ibland, inte alls så mycket! 🙂
Ska det inte vara smör i?
Så spännande! skall de vara vanlig julmust som man köper på ica typ, med kolsyra eller ska de vara mer äkta ?
Jag använde en ”finare” julmust. Har inte provat på vanlig från Ica 🙂 Kram!
Men åh vad tråkigt! Jag kokade med en lite finare julmust, kanske har med det att göra?
Din spis kanske är mer effektiv än vad min är så min medelvärme kan vara mindre varm än din. Koka på låg värme så att kolan kan koka åtminstone 20-30 minuter, då blir den seg och god. =) Kram!
Okej, får leta efter en bättre julmust. Hade termometer i men får testa lite .
Hej! Jag såg här bland kommentarerna att du rekommenderar en ”finare” julmust. Har du något exempel på vad detta kan vara för sort? Tacksam för svar för jag blev så sugen på att testa detta recept! <3
Hm, ja! Det kan bero på den ljusa sirapen. Jag provade med båda och mest julmustsmak fick jag när jag endast använde den vita. Stor kram!
Jag testade denna! Använde termometer så vet inte hur länge den kokade men konsistensen blev kanon! Kände igen julmustsmak dock, ska prova mindre ljus sirap nästa gång.
Enda funderingen jag har är nog varför de ”flyter ut” efter att de stått en stund. Synd när man skruvat dem så fint ;D
Hello! Men det var knasigt. Jag ska prova koka dessa igen imorgon och se om jag kan få fram smaken ännu mer. 🙂
Hmm. Mina håller sig bra! Förvarar du dem för varm kanske? Kanske i närheten till en värmekälla, så som element, spisen, en kamin? Prova koka de lite längre så ska de nog hålla sig! Stor kram. <3
Hej.
Jag bor i Norge å här finns det inte vit sirap kan man använda bara ljus sirap eller borde jag ta något annat?
Tacksam för svar då jag syns de här lät väldigt goda
Hej ! Har prövat detta några gånger nu men jag får aldrig kolan varmare än 100 grader. Jättekonstigt som sagt då man första gången höll på i över en timme. Annars får jag prova något av dina andra recept finns en hel del att välja på =)
Testade att göra dessa men jag kunde ej dela dem i jämnstora delar. Gjorde som det står i receptet att hälla kolan i en form och låta stelna under natten, och sedan skära den i jämnstora delar. Men det gick inte för att det var stenhårt, hela kolan bara sprack och blev inte alls som det skulle. Förstår inte varför det blev så?
Hej! Då har din kola blivit alldeles för varm eller kokat för länge. Gjorde du kulprovet? Kram!
Tack för snabbt svar!
Då förstår jag, jag gjorde inte kulprovet. Ska testa göra dessa igen och då går det nog bättre
Hej Frida! Om man endast ska använda sig av vit sirap, ska man ha 1,5 dl eller 1 dl då? Tänker eftersom man utesluter en del av sirapen? Dessa ser ju SÅ goda ut, är verkligen sugen på att testa nu till julen 🙂
Hej Frida!
Om man är mjölk allergiker vet du om det finkar lika bra att använda sig av sojagrädde istället för vanlig vispgrädde? Tack! Och ha en fin dag, glad första december!
Det funkar! Tack snälla, kram <3
Om man inte har någon tjockbottnad kastrull, funkar det att använda en vanlig fast att man är försiktig med värmen?
[…] Julmustkola […]
Måste gå att byta ut julmusten med glögg? Måste testas
Det tror jag absolut! Spännande!! 🙂
Jag gjorde dessa i helgen, det tog väldigt lång tid på min spis att komma upp till 125 grader men det blev väldigt gott. Ska prova att koka dem med glögg som smaksättning nästa helg…
Prova att höja värmen lite lite grann nästa gång så ska det nog gå fortare! Gott med glögg, bra idé! Ha en strålande vecka. Kram <3
Hej. Jag undrar bara hur man ska förvara kolan? Ska den va i kylen eller i skafferiet? Och hur länge håller den sig ”färsk” så att säga?
Tack för en super bra blogg med masso goa recept!
Gjorde dessa i eftermiddag , blev hur bra som helst.
Hälde i smeten i form av silikon med små hjärtan och lät dem svalna, lossnade fint och höll formen.
Fina att lägga upp på fat till jul.
Superbra recept.
[…] så jag tänkte jag skulle testa att göra en julmustkola till en kladdis. Jag har inspirerats av Fridas bakbloggs recept på julmustkola men tog en gnutta mer julmust än vad som står i receptet. Jag får nog […]
Hej! En undran hur ska man förvara dem om man ska äta inom några dagar? Räcker det med låda med luftlock kombinerat i kylen för att hålla dem färska?
Min syster och jag gjorde dessa till jul! Kunde ha smakat lite mer Julmust, men annars var det jättegott!
Kul att höra! =)
Vet du om man kan koka i micron i stället för på spisen?