Småkakor

Småkakor med chokladkola

63 röster
Småkakor med chokladkola
Småkakor med chokladkola och hasselnötkross. Det är en kaka för både stora och små.

Här om dagen bakade jag småkakor i form av grottor, endast skalen. Jag gör så ibland och så fryser jag in dem för att snabbt kunna fylla med något gott när vi får oväntat besök. En del fyllningar kräver inte att bakas i ugnen så då är det perfekt att ha färdiga kakskal i frysen! Denna gång fyllde jag dem med en ljuvlig chokladkola och så toppade jag med krispiga hasselnötter för att få lite tuggmotstånd. Jisses så goda de blev.

Småkakor med chokladkola

Gillar du inte hasselnötter så kan du toppa med andra goda nötter, mandel eller rostade solroskärnor. Eller varför inte lite gott strössel? Kalasfint! Klicka här för massa härliga recept på goda småkakor.

TIPS:
* Glutenfritt: Byt vetemjöl mot glutenfri mjölmix.
* Vegansk: Byt smör mot mjölkfritt margarin och den karamelliserade mjölken mot växtbaserad alternativ.
* Förvara kakorna i burk med tättslutande lock. Håller i en vecka i svalt skafferi eller kyl och tre månader i frys.

Småkakor med chokladkola, 24 st:

Småkakor:
200 g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
4 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver

Chokladkola:
100 g mörk choklad, 70%
1.5 dl karamelliserad mjölk – denna (adlink)
+ 1 dl hackade hasselnötter till garnering

Gör så här:

  1. Börja med att sätta ugnen på 175°c över/undervärme och tag fram en minimuffinsplåt eller placera ut 24 stabila småkaksformar på en plåt, ställ åt sidan.
  2. Knåda ihop alla ingredienser till en smidig deg – knåda bara tills degen precis går ihop.
  3. Dela degen i 24 jämnstora delar och rulla dem till bollar. Lägg i muffinsplåten och grädda mitt i ugnen i ca. 10 minuter, tills de fått lite färg.
  4. Tag ut och forma en grop i kakorna – gärna med hjälp av ett träskaft eller annat runt, var försiktig och doppa i lite mjöl om det fastnar. Låt sedan svalna.
  5. Chokladkola: Smält chokladen på låg värme i en kastrull, rör hela tiden så att det inte bränner fast i botten. Tag av från värmen och rör ner den karamelliserade mjölken. Rör till en len, tryffelliknande smet.
  6. Fördela smeten i kakorna och toppa med hackade nötter.

Lycka till med bakningen!

första hjälpen i köket

Författare: Frida Skattberg

Skriv en kommentar vid frågor om receptet för snabbast svar av Frida

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Morotskaka med saffran

Nästa inlägg

Morotskaka med saffran

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x