Julbak, Högtider, Mjuka kakor

Morotskaka med saffran

108 röster
Morotskaka med saffran
Morotskaka med saffran är den godaste kaka du kan tänka dig till jul. Saftig och smakrik med en fluffig frosting!

Här om dagen bakade jag något alldeles magiskt gott! Nämligen min saftiga morotskaka, det jag gjorde annorlunda var att helt utesluta alla kryddor och sedan ersätta dem med saffran. Vips så hade jag den godaste morotskakan någonsin. Saftig av finrivna morötter och smakrik av saffran och lite citron på toppen. Barnsligt gott.

Se så saftig den ser ut! Vaniljen i frostingen gifter sig otroligt bra med smaken av saffran och citron. En perfekt kombo som får smaklökarna att dansa i takt!

TIPS:
* Viktigt att tänka på när du ska göra frostingen är att både smör och färskost ska vara rumstempererad. Om smöret är rumsvarmt och du sedan går i med kall färskost så kommer du att få en frosting med smörklumpar i, och det vill du inte ha!
* Kakan förvaras i tättslutande burk med lock. 4 dagar i kylskåp eller 3 månader i frys.

Morotskaka med saffran, 20 bitar:

Kaka:
150 g smör
1 g saffran
4 ägg
4 dl strösocker
4 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 msk bakpulver
4 dl finrivna morötter – ca. 3 stora

Frosting:
100 g rumsvarmt smör
200 g färskost
3 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
skal av 1 citron

Gör så här:

  1. Kaka: Börja med att sätta ugnen på 175°c över/undervärme och klä en form 20×30 cm med bakplåtspapper, ställ åt sidan.
  2. Smält smöret och blanda med saffran. Låt stå.
  3. Vispa ägg och strösocker ljust och fluffigt med elvisp i ca. 3 minuter. Tillsätt de torra ingredienserna tillsammans med smörblandningen och morötter, rör ihop en klumpfri smet.
  4. Häll smeten i formen och grädda kakan mitt i ugnen i ca. 30 minuter. Prova med en sticka – den ska vara torr när kakan är klar. Tag ut och låt svalna helt.
  5. Frosting: Vispa samtliga ingredienser till ett fast fluff med elvisp på hög hastighet, vispa i 4-5 minuter.
  6. Bred frostingen på kakan och toppa med lite rivet citronskal. 

Hoppas att det ska smaka! Kika in på min instagram för en liten video på kakan.

första hjälpen i köket

Författare: Frida Skattberg

Skriv en kommentar vid frågor om receptet för snabbast svar av Frida

Subscribe
Notify of
guest

9 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Kroon
Kroon
2 years ago

Men så gott😍🔥

Hanna
Hanna
2 years ago

Skulle det gå att göra dem i muffinsformar istället? Om man t.ex halverar receptet? 😀

Mariah
Mariah
2 years ago

Så otroligt god kaka och lätt att svänga ihop! 😍

Charlotta
Charlotta
2 years ago

Hällde saffran ner i mjölblandingen istället för det smälta smöret gör det något.🙈

Kerstin
Kerstin
1 year ago

Går det bra med en vanlig sockerkaksform? Ser ut som du använt en vanlig plåt, enligt bilden.

Kola med citron och kokos

Nästa inlägg

Kola med citron och kokos

9
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x