Vad vore sommar utan en klassisk Gräddtårta? En sådan med hemkokt jordgubbssylt, vaniljkräm och fluffig grädde? Med solmogna jordgubbar i mängder såklart. Ingenting va! Gräddtårta hör till sommaren och alla kalas som kommer med den. Denna tårta är både enkel att baka och ofantligt god. Ett måste om ni frågar mig!
Om du varken har tid eller intresse för att koka sylt och vaniljkräm så funkar det lika bra med köpa varianter också. Likaså med tårtbotten – den går också att köpa i din vanliga matbutik. Även om jag själv föredrar den hembakta så betyder det ju inte att ni alla också gör det. Gör det enkelt för dig! Bakning ska vara enkelt, roligt och gott. Framförallt gott, visst?
Här finner ni fler recept på härliga tårtor.
Gräddtårta, 10 bitar:
Tårtbotten:
6 ägg
3 dl strösocker
1.5 dl potatismjöl
1.5 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
Fyllning:
1.5 dl jordgubbssylt – recept här
100 g jordgubbar
2 dl vaniljkräm – recept här
Garnering:
4 dl vispgrädde
200 g jordgubbar
Gör så här:
- Tårtbotten: Börja med att sätta ugnen på 175°c över/undervärme och klä en springform, 24 cm med bakplåtspapper – höga kanter. Smörj formen med smör och bröa gärna med kokos. Ställ åt sidan.
- Vispa upp ägg och strösocker vitt och riktigt fluffigt, vispa med elvisp i ca. 5 minuter. Tillsätt sedan de torra ingredienserna och vänd försiktigt runt till en klumpfri smet.
- Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca. 35-40 minuter. Tag ut och låt svalna innan du delar i tre bottnar.
- Montering: Gör vaniljkräm och sylt i god tid innan om du kokar själv.
- Lägg en tårtbotten på ett tårtfat och bred på sylten. Finhacka jordgubbarna och lägg dem på sylten.
- Lägg på nästa tårtbotten och bred sedan på vaniljkrämen.
- Lägg på sista tårtbotten och vispa grädden fluffigt.
- Spackla tårtan med den vispade grädden och spritsa eventuellt en krans på toppen.
- Hacka jordgubbarna och lägg dem “mitt i kransen” av grädde.
Tårtan klarar sig fint i kylskåpet i två dygn men är allra godast när den är precis nygjord.
Glutenfritt: Byt vetemjöl mot samma mängd potatismjöl.
Lycka till med bakningen! Glöm inte att följa mig på Youtube för härliga bakvideor!