Saft, sylt & curd

Jordgubbssylt – recept med strösocker

Jordgubbssylt recept strösockerSommaren är här och så även de svenska Jordgubbarna. Finns det någonting godare? Jag föräter mig varje sommar på våra svenska bär och får liksom ändå aldrig nog. Önskar att det fanns goda jordgubbar året om, men det gör det ju inte. Åtminstone inte i det land vi bor i. Så just därför brukar jag alltid passa på att göra Jordgubbssylt under sommaren så att jag har svenska jordgubbar även när hösten och vintern kommer. Ljuvligt gott om än i annan form än de färska.

Jordgubbssylt recept strösockerJag har inte köpt jordgubbssylt på 4 år. Det är en riktig lyx att koka egen och gömma undan i boden för att sedan plocka fram en burk då och då. Vi äter just nu på de sista två små burkarna från förra sommaren, och här om kvällen stod jag i köket med flera liter jordgubbar och kokade ny sylt.

Jordgubbssylt, 2 burkar:

Ingredienser:
1.5 kg jordgubbar
1 krm vaniljpulver
saften av två citroner
8 dl strösocker

Gör så här:
Rensa och dela jordgubbarna. Blanda dem tillsammans med vaniljpulver, citron och strösocker i en kastrull. Koka upp och låt sjuda på medelhög värme i ca. 30 minuter.
Om du har en termometer så kan du tempa sylten – 105°c grader ska den nå.
Häll över sylten på varma, väl rengjorda burkar och skruva genast åt locket.
Låt burkarna svalna upp och ned.

* Rengör burkarna genom att lägga dem i ugnen på 125°c i 10 minuter. 

* Förvara sylten svalt och mörkt – gärna i ett skafferi. Går även att frysa.

* Prova om sylten är klar genom att klicka ut en tesked sylt på ett fat, låt svalna och drag sedan fingret genom sylten. Flyter den ihop så är den inte färdig, är den fast så är den klar.

* Om du önskar att göra egen ”squeeze-sylt” (klumpfri) så kan du mixa jordgubbarna efter att du sköljt- och rensat dem. 

Brukar du göra egen Sylt? ♥

första hjälpen i köket

Författare: Frida Skattberg

Skriv en kommentar vid frågor om receptet för snabbast svar av Frida

Subscribe
Notify of
guest

9 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
blomkvistjenny@gmail.com
5 years ago

Jag har gjort det två gånger, båda gångerna till min sambos födelsedagstårta. Såå gott med hemmagjord sylt! Tack för recept! 🙂
//Jenny

Lena
Lena
5 years ago

Nej, aldrig gjort. Men frysta bär som man tar fram lagom mycket av och strör över lite socker och låter tina medan man gräddar pannkakorna, är så mycket godare….Det passar alla typer av bär och så gott!!!!!
Inte alla som kan förvara syltburkar på annat ställe än kylskåpet, och det behövs till annat.

Josefine
Josefine
4 years ago

Låter supergott! Måste testas! Har strösockret något att göra med hur bra hållbarheten är eller kan man minska några dl för att göra den mindre söt?? 🙂

Alexandra
Alexandra
Reply to  Josefine
4 years ago

Undrar samma 😀

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Josefine
4 years ago

Strösockret är såklart även konserverande! Om du vill kan du frysa in sylt i plastpåsar för att vara på den säkra sidan. Då kan du minska sockret och göra precis som du önskar. 🙂 Kram!

Alexandra
Alexandra
4 years ago

Går det ha vaniljstång i istället och isåfall hur mycket och hur länge 🙂
Tack

Maritza
Maritza
4 years ago

Jag testade göra sylten igår och den blev såå god men tyckte att det blev för vattning så testade att mixa till pure men blev ingen skillnad, vad gjorde jag fel? Följde receptet till punkt och pricka..

Suzan
Suzan
Reply to  Maritza
4 years ago

Jag gjorde samma misstag, kan man i efterhand göra så att den blir mer fast?

Sara Olsson
Sara Olsson
4 years ago

Hur länge håller sylten i skafferiet typ? 🙂

Nästa inlägg

28 år idag

9
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x