Sommaren är här och så även de svenska Jordgubbarna. Finns det någonting godare? Jag föräter mig varje sommar på våra svenska bär och får liksom ändå aldrig nog. Önskar att det fanns goda jordgubbar året om, men det gör det ju inte. Åtminstone inte i det land vi bor i. Så just därför brukar jag alltid passa på att göra Jordgubbssylt under sommaren så att jag har svenska jordgubbar även när hösten och vintern kommer. Ljuvligt gott om än i annan form än de färska.
Jag har inte köpt jordgubbssylt på 4 år. Det är en riktig lyx att koka egen och gömma undan i boden för att sedan plocka fram en burk då och då. Vi äter just nu på de sista två små burkarna från förra sommaren, och här om kvällen stod jag i köket med flera liter jordgubbar och kokade ny sylt.
Jordgubbssylt, 2 burkar:
Ingredienser:
1.5 kg jordgubbar
1 krm vaniljpulver
saften av två citroner
8 dl strösocker
Gör så här:
Rensa och dela jordgubbarna. Blanda dem tillsammans med vaniljpulver, citron och strösocker i en kastrull. Koka upp och låt sjuda på medelhög värme i ca. 30 minuter.
Om du har en termometer så kan du tempa sylten – 105°c grader ska den nå.
Häll över sylten på varma, väl rengjorda burkar och skruva genast åt locket.
Låt burkarna svalna upp och ned.
* Rengör burkarna genom att lägga dem i ugnen på 125°c i 10 minuter.
* Förvara sylten svalt och mörkt – gärna i ett skafferi. Går även att frysa.
* Prova om sylten är klar genom att klicka ut en tesked sylt på ett fat, låt svalna och drag sedan fingret genom sylten. Flyter den ihop så är den inte färdig, är den fast så är den klar.
* Om du önskar att göra egen “squeeze-sylt” (klumpfri) så kan du mixa jordgubbarna efter att du sköljt- och rensat dem.
Jag har gjort det två gånger, båda gångerna till min sambos födelsedagstårta. Såå gott med hemmagjord sylt! Tack för recept! 🙂
//Jenny
Nej, aldrig gjort. Men frysta bär som man tar fram lagom mycket av och strör över lite socker och låter tina medan man gräddar pannkakorna, är så mycket godare….Det passar alla typer av bär och så gott!!!!!
Inte alla som kan förvara syltburkar på annat ställe än kylskåpet, och det behövs till annat.
Låter supergott! Måste testas! Har strösockret något att göra med hur bra hållbarheten är eller kan man minska några dl för att göra den mindre söt?? 🙂
Undrar samma 😀
Strösockret är såklart även konserverande! Om du vill kan du frysa in sylt i plastpåsar för att vara på den säkra sidan. Då kan du minska sockret och göra precis som du önskar. 🙂 Kram!
Går det ha vaniljstång i istället och isåfall hur mycket och hur länge 🙂
Tack
Jag testade göra sylten igår och den blev såå god men tyckte att det blev för vattning så testade att mixa till pure men blev ingen skillnad, vad gjorde jag fel? Följde receptet till punkt och pricka..
Jag gjorde samma misstag, kan man i efterhand göra så att den blir mer fast?
Hur länge håller sylten i skafferiet typ? 🙂