Sockerkakstårta fylld med sylt, jordgubbar och grädde. Ja, ni hör ju säkert själva hur fantastiskt det låter. Jag har alltså bakat en “inbakad” tårta. Så himla smart om jag får säga det själv. Ett roligt vis att servera tårta på, samt väldigt smidigt att ta med sig ut på äventyr då den inte riskerar att “kladda runt” i en tårtform. Grädden ovanpå är inte nödvändig om den ska fraktas, då räcker det att fylla sockerkakan upp till kanten på. Kul, visst?
Förutom att jag tyckte att det var en rolig idé så blev tårtan även himmelskt god. Min man åt (på riktigt alltså) upp halva tårtan. HALVA! Han bara åt och åt tills han fick ont i magen. Men mellan tuggorna så utbrast han att detta var bästa tårtan efter min himmelska jordgubbstårta. Då förstår ni säkert. Den var verkligen som en sommardröm.
Sockerkakstårta, 10 bitar:
Ingredienser Sockerkaka:
75 g smör
1 dl mjölk
3 ägg
2 dl strösocker
3 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1.5 tsk bakpulver
saft och skal från en citron
Ingredienser fyllning:
1 dl jordgubbssylt
350 g jordgubbar
3 dl vispgrädde
Gör så här:
Sockerkaka: Börja med att sätta ugnen på 175°c och klä en brödform (1.5 l) med bakplåtspapper, ställ åt sidan.
Smält smöret på låg värme och tillsätt mjölken, låt stå.
Vispa ägg och strösocker ljust och fluffigt med elvisp, vispa i 7-8 minuter.
Blanda vetemjöl, vaniljsocker och bakpulver i en skål för sig och rör sedan ner blandningen i äggvispet. Tillsätt smöret, citronsaft- och skal och vänd runt till en klumpfri smet.
Häll smeten i formen och grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca. 35 minuter. Kolla med en sticka om kakan är klar – stickan ska vara torr.
Tag ut kakan och låt den svalna helt.
Fyllning: Skölj och dela jordgubbarna samt vispa upp grädden.
Montera tårtan: Skär bort mitten av kakan (lämna ca. 2 cm runtom hela kakan) och gröp ur den försiktigt (spara smulet till tårta i glas?).
Bred ut jordgubbssylten i kakan och toppa med jordgubbar, spara några till garnering. Klicka över vispgrädden och garnera med resterande jordgubbar.
Låt stå i kylskåp fram till servering.
Vad tycker ni om denna tårt-idé? ♥
Kul ide! Ser jättegod ut! Den måste jag prova att göra 🙂 //Jenny
Jättegott.
Jonas hade kaffevecka på avslutningsdagen.
Vi gjorde tårtan i går kväll och monterade den tidigt i morse. Kunde inte låta bli att smaka.
Verkligen himelsk. Senare i dag ska jag ta hand om resterna och göra i glas.
Tack Frida för en trevlig blogg. Ha det så bra på Gotland. Hälsa till pappa.
GullBritt
Hej Gullbritt! Men vad roligt att höra! Tack själv för att du delar med dig. Hoppas att allt är fint med er allihopa. Pappa hälsar tillbaka till er, stor kram! <3
Stillade min nyfikenhet och bakade denna kaka idag! Och jag kan bara hålla med… Wow… Vilken god sockerkaka och vilken underbar idé att gröpa ur och fylla med sylt och grädde!
Jag stoppade tillbaka kakan i bakformen och fyller kakan med sylt o grädde i morgon bitti, dekorerar den och sedan åker den med till skolavslutningens picknick! Så behändigt att transportera i kylbagen! Att skära bitar o få ur bitarna ur formen löser sig säkert när väl första biten kommit ur!
Inkråmet fick bli smakprovet ihop med mosade jordgubbar o vispad grädde och det smakade mera
Vad roligt att höra! Låter fantastiskt att ta med den till skolavslutningspicknick! Hoppas att skolbarnen får ett fantastiskt sommarlov. Ha en superfin dag! Tack för att du delar med dig. Kram <3
Toppen! 🙂 //Jenny
Hej, det borde väl fungera även om man gör den i en rund form? Folk skär och tror det är en vanlig tårta och LÅNGNÄSA så är det bara massa fyllning i mitten *skratt* 😀
En superduperbra idé. Gott, festligt och fint.