Banoffeekladdkaka – en gammal favorit som behövde få nytt liv i form av nya bilder och uppdaterat recept. Detta är en kladdkaka med mörk choklad som är toppad med kola, banan och fluffig grädde. Strösslade också över lite kaksmulor och rev över mörk choklad. En favorit i repris kan man säga, så ofantligt enkel men ack så god!
Se så härligt kladdig kladdkakan blir när den gräddas en kort sväng och sedan får stå i kylskåp i ett par timmar. Perfekt konsistens om du frågar mig. Inte rinnig men härligt kladdig.
Här finner ni hundratals med recept på härliga kladdkakor och brownies.
Banoffeekladdkaka, 8 bitar:
Kladdkaka:
100 g smör
50 g mörk choklad
2 ägg
2 dl strösocker
1.5 dl vetemjöl
0.5 dl kakao
1 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
Topping:
1-2 bananer i skivor – efter smak
1.5 dl karamelliserad mjölk – jag använder denna (adlink)
3 dl vispgrädde
kaksmulor och mörk choklad att riva över
Gör så här:
- Kladdkaka: Sätt ugnen på 175°c över/undervärme och smöra samt bröa en form med löstagbar kant, 22 cm i diameter.
- Smält ihop smör och choklad i en kastrull på låg värme under omrörning. Låt svalna en aning.
- Rör ihop ägg och strösocker, tillsätt sedan smörblandningen samt de torra ingredienserna. Arbeta försiktigt ihop en klumpfri smet.
- Häll smeten i formen och grädda kakan mitt i ugnen i ca. 13-15 minuter. Tag ut och låt svalna innan du sätter in den i kylskåpet i minst 3 timmar. Alternativt i frysen i 1-2 timmar.
- Topping: Bred kolan på din kladdkaka, toppa med skivad banan och spritsa eller klicka på lättvispad grädde.
- Riv över lite mörk choklad och smula över lite kakor. Serveras direkt eller ställs i kylskåp för förvaring i max 1 dygn.
Lycka till med bakningen! Glöm inte att kika in min instagram för mer inspiration.