Jag har gjort en ljuvligt god Rabarberdessert i glas. Den består av “gammal” sockerkaka som smulats, ett lager med rabarbercurd och så lättvispad grädde. Den har allt! Sött och syrligt i en perfekt kombination. Om du önskar att ta med dig denna ut på picknick så är det bara att göra samma sak fast i glasburkar. Skruva på locket och packa ner!
Om du önskar att göra denna lite syrligare så kan du blanda rabarbercurden med lite lemoncurd. Och för lite kris så skulle jag tillsätta lite frasiga maränger. Denna dessert går att variera i det oändliga.
Rabarberdessert i glas, 4 port:
Rabarbercurd:
250 g rabarber
1.5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
0.5 msk maizena majsstärlekse
1 ägg
25 g rumsvarmt smör
Ingredienser dessert:
en bit sockerkaka – ca. 1/4 av denna
rabarbercurd – recept här ovan
2 dl vispgrädde
1 tsk vaniljsocker
ev. lite färska bär att toppa med
Gör så här:
- Rabarbercurd: Skölj och finhacka rabarbern. Lägg den tillsammans med strösocker och vaniljsocker i en kastrull. Koka upp och låt sjuda under lock i ca. 12-15 minuter.
- Vispa ut majsstärleksen i 1 msk vatten och rör ner i kastrullen. Låt koka i ytterligare 5 minuter.
- Vispa i ägget. Sjud på låg värme under omrörning tills curden tjocknat.
- Tag av från värmen och låt svalna helt.
- Dessert: Smula sockerkakan i jämna lager i 4 glas.
- Toppa med 1/4 av kurden i varje glas.
- Vispa upp grädden tillsammans med vaniljsocker till mjuka toppar bildas. Fördela grädden jämnt i glasen.
- toppa eventuellt med lite färska bär och torkade blomblad. Serveras så snart som möjligt!
Lycka till med bakningen! Glöm inte att följa mig på Youtube för härliga bakvideor.
Hej Frida! Skördade jättemycket rabarber idag och såg denna på instagram och blev sugen.
Men, jag har ett ”problem”, jag avskyr verkligen grädde. Har du något tips på vad man kan byta ut grädden mot? 😄
Kanske lite italiensk maräng? Som du eventuellt bränner av innan servering 🙂
Istället sockerkaka borde det gå att smula i digistivekex istället.
Ja, absolut! Det är också supergott 🙂