Citronsockerkaka, ni vet en sådan klassiker som de flesta av oss alldeles säkert har ätit hemma hos farmor eller mormor. Inte sant? Jag älskar citronkaka och bakar den gärna om vi ska ut på picknick eller andra äventyr som kräver sitt fika. Den är enkel att baka, det går superfort att vispa ihop den och sedan sköter den sig fint i ugnen. Underbart om ni frågar mig!
Ser ni hur saftig denna kaka är? Den blir verkligen lika saftig varje gång. För vem önskar egentligen en torr sockerkaka? Det gör nog ingen, och här finns ingen risk!
Citronsockerkaka, 10 bitar:
Ingredienser:
75 g smör
1 dl standardmjölk
3 ägg
2 dl strösocker
2 citroner – rivet skal
2 msk pressad citron
3 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1.5 tsk bakpulver
Gör så här:
- Börja med att sätta ugnen på 175°c och placera ett galler eller en plåt på nedersta falsen.
- Smöra och bröa en form, 22 cm. Låt stå åt sidan.
- Smält smör och mjölk i en kastrull på låg värme, låt stå.
- Vispa upp ägg och strösocker vitt och fluffigt med elvisp eller kraftigt för hand. Tillsätt smörblandningen samt citronskal- och saft, rör ihop.
- Vänd ner de torra ingredienserna och arbeta ihop en klumpfri smet.
- Häll smeten i formen och grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca. 35-40 minuter, stickan ska vara torr när kakan är klar. Tag ut och låt svalna innan du lossar kakan från formen.
Hoppas att det ska smaka! ♥
[…] l kaksmulor – jag använder citronsockerkaka100 g färskostskal från 1 citron2 msk citronsaft400 g gul marsipan100 g vit […]
[…] dessert: en bit sockerkaka – ca. 1/4 av denna rabarbercurd – recept här ovan2 dl vispgrädde1 tsk vaniljsockerev. lite färska bär att […]