Chokladpavlova med kola och salta nötter. Ja, och en liten klick lättvispad grädde också såklart. Så enkelt men ack så gott. Denna ljuva bakelse har allt. Krispigt, segt, kladdigt, sött, salt, krispigt och gott. Påminner om snickers i smaken och det är enligt mig själv bara positivt.
Se så härligt kolasåsen rinner när jag tagit en bit av min pavlova. Jag rekommenderar er alla att prova dessa! Och är det så att du är allergisk mot nötter så kan du ta saltade frön eller kärnor av valfritt slag. Marängerna håller fint i ett par månader om de förvaras torrt – dock inte fyllda utan bara som de är.
Chokladpavlova med kola och nötter, 6 st:
Maräng:
4 äggvitor
2 dl strösocker
100 g mörk choklad
Fyllning:
2.5 dl kolasås – recept här
3 dl vispgrädde
1 dl salta jordnötter
Gör så här:
- Börja med att sätta ugnen på 120°C och klä en plåt med bakplåtspapper.
- Vispa upp äggvitor i en rostfri bunke, med elvisp eller i en assistent. Vispa till ett fluff, tillsätt sedan lite strösocker i taget medan du fortsätter att vispa på högsta hastighet. Vispa till ett blankt och styvt marängfluff.
- Smält chokladen och ringla ner den i marängsmeten, rör om slarvigt så att smeten “marmoreras”.
- Klicka ut 6 jämnstora maränger på plåten och gör sedan gropar i mitten av varje med hjälp av en sked, så att det blir som skålar.
- Grädda mitt i ugnen i ca. 1 h, när marängerna släpper från pappret så är de klara. Stäng då av ugnen och låt plåten med marängerna stå kvar på eftervärme tills ugnen svalnat helt.
- När marängerna svalnat så fördelar du kolasåsen i marängens gropar. Toppa med lättvispad grädde, salta nötter och eventuellt lite riven choklad.
Hoppas att det ska smaka. ♥
Räcker det verkligen med en timme i ugn? Kör du varmlufts eller vanlig?😊
Det gör det! Nej, vanlig över/undervärme. 🙂
Låter supergott! Ska man ha i kolasåsen först när man tänkt äta marängen? Tänker om den blir soggy ifall man har i det direkt men äter först några dagar efter? 😊
Exakt! Vill du förbereda dessa så gör endast marängen och förvara den sedan torrt! Fyll dem så sent som möjligt innan servering för bäst resultat. 🙂
Kan man förbereda marängen dagen innan och låta det stå kvar i ugnen tills man ska dekorera dem dagen efter? Eller borde de förvaras på annat sätt, eller inte förvaras alls utan baka dom samma dag? 🤩
Hej!
Detta såg fantastiskt gott ut! Kan man göra en stor pavlova istället för flera små? Ska man i sånna fall ha samma grader i ugnen och samma tid?☺️
/ Malin
Hej! Ja, dessa är verkligen goda. Du kan abolut göra en stor istället för små. 🙂
Jag skulle öka på tiden i ugnen med en halvtimme ca. Kram!