
Min Saftmaja går varm denna säsong på året när Rabarbern växer ute på gården. För Rabarbersaft i saftmaja är bland det godaste jag vet. Denna är enkel att göra och svalkar gott i ett glas med is nu när sommarvärmen kommer.
Rabarbersaft i Saftmaja, 2 liter:
2 kg rabarber
100 g citronsaft från färska citroner
1 kg strösocker
2 msk vaniljsocker
Gör så här:
- Skölj och rensa rabarbern. Hacka den grovt och lägg i Saftmajan (”durkslaget”) som du fyllt med vatten i botten.
- Koka upp och låt stå och koka i 50-60 minuter – tills saften droppat ner i behållaren.
- Tappa upp saften i en kastrull och tillsätt färskpressad citron som du silar, strösocker och vaniljsocker.
- Värm på medelhög värme under omrörning tills allt strösocker smält.
- Tappa upp på rena, varma flaskor och förslut genast.
Lycka till med ditt saftkok! Glöm inte att kika in mina andra recept med rabarber här.
Kan man göra denna utan saftmaja? 🙂
Jag undrar samma sak och har ställt frågan så många gånger 🙁
Hur förvarar man den och hur länge håller den?
Mörkt och svalt! Oöppnat i över ett år. Öppnad förvaras i flera månader i kylskåp 🙂
Den här saften blir jättegod, Inte alls svår att göra.
Kul att du gillar den! 🙂
Hur gör man detta om man inte har saftmaja? Då behövs det mer socker när det görs i saftmaja, undrar jag om det blir det ändå 1 kg socker och 2 kg rabarber?
Tacksam för svaret ❤️