Saft, sylt & curd

HEMKOKT RABARBERSAFT

HEMKOKT RABARBERSAFTNu när rabatterna svämmar över med Rabarber så tänkte jag dela med mig av mitt bästa recept på Hemkokt Rabarbersaft. Så ljuvligt gott!

Denna saft spädes 1:5.

Hemkokt Rabarbersaft i saftmaja, 1l:
1 kg Rabarber
250 g Strösocker
2 msk Vaniljsocker
+ Vatten

Börja med att skära rabarbern i 2 cm breda bitar.
Häll vatten i saftmajans nedersta del och rabarbern i den översta delen.
Ställ Saftmajan på spisen och sätt plattan på hög värme tills vattnet börjar koka.
Drag ner värmen en aning, men låt vattnet fortsätta koka.
Låt koka i 30 minuter, tappa ur saften och häll den över rabarbern ett par gånger.
När all saft ångats ur rabarbern så tappar du upp saften i en kastrull.
Tillsätt socker och vaniljsocker och låt det koka upp.
Häll sedan upp saften i en destillerad 1-litersflaska.
Förslut flaskan på en gång och låt svalna helt innan du öppnar den.

Utan Saftmaja:
Skölj och skär rabarbern i cirka 1 cm breda bitar.
Koka upp 1 l vatten tillsammans med rabarbern i en kastrull med lock tills de är helt mjuka och söndermosade.
Häll blandningen i en silduk eller en ren bakduk – låt rinna av över en ren kastrull. Vrid ut all saft ordentligt.
Koka upp saften tillsammans med socker och vaniljsocker. Rör om så att inte sockret bränns i bottnen. Låt saften koka upp ordentligt. Skumma saften väl. Häll upp i varma, destillerade flaskor och förslut direkt. Öppna ej förrän saften svalnat helt.

Subscribe
Notify of
guest
10 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
fridasbakblogg
fridasbakblogg
5 years ago

Saftmaja är en sådan man kokar saft i. Den är underbar! Googla på ”Saftmaja” så ser du vad det är för något. Jag uppdaterade inlägget med hur man gör om man inte har någon Saftmaja! :* Kram på dig!

Jenny
5 years ago

Hej! Tack för inspirerande recept. Hur mycket vatten ska man ha om man gör utan saftmaja?

fridasbakblogg
fridasbakblogg
Reply to  Jenny
5 years ago

Hej! 1 liter! Tack snälla! Kram. 🙂

Maggan Eriksson
Maggan Eriksson
4 years ago

Hej! Rabarber ska ju tas före midsommar för att inte bli träiga till exvis paj. Har det nån betydelse för saft när man tar dem?

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Maggan Eriksson
4 years ago

Hej! Jag saftar Rabarber hela sommaren utan att bli besviken på varesig smak eller hållbarhet. Men jag vet också att en del tycker att rabarbern kan smaka ”träigt” när de skördas sent, så det är en smaksak. Prova att koka en liten sats saft och tillsätt sedan lite citron för att förstärka smaken en aning. Om det sedan blir gott så är det bara att safta på! Stor kram. <3

Rebecca
Rebecca
4 years ago

Hej jag tänkte testa att göra i saftmaja men tyckte låter gott med vaniljsocker i, men när man gör i saftmaja när ska man då ha i vaniljsocker och socker? Eller måste man göra en extra gång i vanlig kastrull efter då?
Mvh Rebecca

Rebecca
Rebecca
4 years ago

Hej försökte skriva en kommentar nyss men kan inte se den så testar igen kanske blir en dubbelfråga men ^^ när man gör i saftmaja ska man inte ha socker och vaniljsocker då?
Tyckte det lät gott med vaniljsocker i, och om man kan ha det när ska man ha i det? Eller får man göra i en annan kastrull vid sidan av?
Mvh Rebecca

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Rebecca
4 years ago

Hej! Ingen fara, det krånglar i kommentarsfältet ibland. Jo, du kan ha i socker och vaniljsocker direkt i saftmajan om du vill. Det funkar jättebra! Då behöver du inte koka upp saften en gång efter att du kört den i saftmajan. Varför jag gör som jag skrev i receptet är för att jag inte gillar att ha sockret direkt i saftmajan då den blir så himla klibbig. Men det funkar vilket som! 🙂 Stor kram & lycka till! <3

Anna
Anna
1 year ago

Hej. Kan man göra eftersylt av massan som blir kvar efter saftkoket?

fridasbakblogg
fridasbakblogg
Reply to  Anna
1 year ago

Det funkar fint! 🙂

Nästa inlägg

NYTTIGA BÄRREMMAR

10
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x