Hallonkaka – Stor hallongrotta! Ja, här om dagen var jag så sugen på hallongrottor. Jag älskar nämligen just den småkakan! Och medan jag plockade i ordning på jobbet bland formar och plåtar så fann jag en fin pajform med löstagbar kant. Då kom jag att tänka på om jag inte bara skulle prova baka hallongrottor som en enda stor hallongrotta? Sagt och gjort! Det var så himla enkelt och blev SÅ gott. En succé med en klick lättvispad grädde eller vaniljglass till.
Kakan räcker till minst 10 bra bitar skulle jag säga. Oftast äter du inte mer än en liten hallongrotta, så bitarna blir faktiskt alldeles lagom. Det går att skära kakan och äta den med handen, den håller ihop superfint. Men gott är att äta den medan den fortfarande är lite ljummen och då äts den med fördel med en liten dessertgaffel- eller sked.
Här finner ni fler recept på ljuvliga småkakor.
Hallonkaka – stor hallongrotta, 10 bitar:
Ingredienser:
150 g rumsvarmt smör
3.25 dl vetemjöl
0.75 dl strösocker
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
+ 2 dl hallonsylt
Gör så här:
- Sätt ugnen på 200°c över/undervärme och klä botten av en form med löstagbar kant, 22 cm i diameter.
- Blanda samman alla ingredienser utom hallonsylt i en skål, gärna till din assistent eller en matberedare. Arbeta ihop en smidig deg.
- Tryck ut degen i formen så att den blir formad som en grotta och fyll den sedan med hallonsylten.
- Grädda mitt i ugnen i ca. 20-25 minuter. Tag ut och låt svalna på galler.
- Serveras gärna med en klick grädde eller glass.
Tips:
* Glutenfritt: Byt vetemjöl mot 3.5 dl glutenfri mjölmix.
* Vegansk: Byt smör mot mjölkfritt margarin.
* Utan tillsatt socker: Byt strösocker mot stevia och använd en sockerfri hallonsylt.
* Förvaras i kylskåp i 5 dagar eller i frys i 3 månader.
Lycka till med bakningen! Glöm inte att kika in bakom kulisserna på min instagram.
Ska man ta MER av glutenfritt mjöl? 🤔
Min erfarenhet är att det brukar bli lite mindre.. Men mn kanske kan prova sej fram…
Har provat båda för detta recept och med Sempers glutenfria mjölmix blev det mer! Kram <3