Reklam för min bakbok: Detta recept är taget rakt av (sid. 12) från min bakbok Baka i långpanna deluxe som du kan köpa här. Foto är taget av fantastiska Helén Pe.
Hallongrottor i långpanna, 50 st:
Kakadeg:
400 g smör
9 dl vetemjöl
2 dl strösocker
finrivet skal från 1 citron
1 msk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
3 dl hallonsylt
Glasyr:
1 dl florsocker
1 msk färskpressad citronsaft
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader och klä en långpanna (40 × 30 cm) med bakplåtspapper.
2. Tärna smöret och nyp sedan ihop alla ingredienser utom sylten till en smidig deg. Tryck ut den i ett jämnt lager i långpannan.
3. Gör 50 stycken gropar i degen med hjälp av ett teskedsmått. Fyll varje grop med hallonsylt.
4. Grädda kakan mitt i ugnen i cirka 25 minuter. Ta ut och låt svalna en aning.
5. Rör ihop florsocker och citronsaft till en slät glasyr. Blir den för tjock kan du tillsätta lite vatten och är den för lös kan du tillsätta mer florsocker.
6. Ringla glasyren över kakan innan du skär den i jämnstora rutor.
TIPS:
Glutenfritt: Byt vetemjöl mot 10 dl glutenfri mjölmix.
Veganskt: Byt smör mot mjölkfritt margarin.
Förvaring: I en kakburk i skafferiet eller frys.
Hållbarhet: 3 veckor i skafferi, 3 månader i frys.
Lycka till med bakningen! Glöm inte att följa mig bakom kulisserna på instagram. Och HÄR finner du fler recept på småkakor.
Hur lång är hållbarheten på dessa? Kan man frysa in dem? 🙂
3 veckor i skafferi och 3 månader i frys!! 🙂 Kram!
Hei hvordan oppbevare du disse,i plastikk boks eller kakeboks??
Vad är det finrivna citronskalet till? Jag blir inte klok på vad man ska ha det till! Är det att det står fel och du menar citronsaft?
Precis som det står – i degen! 🙂
När jag bakar får jag sån ro i själen ❤️❤️
Så fint att höra. Jag känner samma <3