Baka i långpanna deluxe

Nötkolakaka – Baka i långpanna deluxe

32 röster
nötkolakaka
Nötkolakaka är en småkaka med frasig botten toppad med en blandning av salta nötter och söt kola.

Texten innehåller reklam för min bakbok. Denna småkaka är en av mina favoriter. Det är som en frasig kaka och en godisbit i samma. När sött möter salt och segt blandas med krispigt så uppstår något som får smaklökarna att dansa i takt. Detta recept gjorde jag till min andra bakbok som släpptes 2020 och finns att köpa här. Fotot är taget av Helén Pe.

Nötkolakaka, ca. 50 st:

MÖRDEG:
6.5 dl vetemjöl
1.5 tsk bakpulver
1.5 dl strösocker
175 g rumsvarmt smör
1 ägg

FYLLNING:
300 g blandade nötter
2.5 dl farinsocker
1 dl ljus sirap
150 g smör
0.5 dl vispgrädde
2 msk vetemjöl

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 200 grader och klä en långpanna (40×30 cm) med bakplåtspapper.

2. Börja med mördegen. Arbeta ihop alla ingredienserna till en deg och lägg svalt en stund.

3. Tryck ut degen i långpannan. Nagga med en gaffel och förgrädda mitt i ugnen i 10 minuter.

4. Fortsätt med fyllningen. Grovhacka nötterna och ställ åt sidan så länge.

5. Blanda resterande ingredienser i en gryta och låt smälta ihop till en smet på låg värme utan att det börjar koka.
Rör ner nötterna och fördela fyllningen ovanpå botten.

6. Grädda kakan i ytterligare cirka 20 minuter. Ta ut och låt svalna innan du skär upp den.

Lycka till! Och glöm inte bort att spana in mina andra recept på småkakor.

första hjälpen i köket

Författare: Frida Skattberg

Skriv en kommentar vid frågor om receptet för snabbast svar av Frida

Subscribe
Notify of
guest

2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Antonia
Antonia
3 years ago

Jag är en sån himla baknovis och skulle behöva detaljerade instruktioner för typ allt! Men gissar att dessa går bra att frysa in? Det mesta går väl bra att frysa in?

dessert i glas med citron

Nästa inlägg

Dessert i glas med citron

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x