Här om dagen när vi skulle ha Facetime-fika som ju är det nya, så var tiden knapp. Jag kände att jag inte hade någon tid alls att ställa mig vid spisen. Så efter ett par minuters överblick av kylskåp och frys så hittade jag vaniljglass, lemoncurd och citronkladdkaka. Och i skafferiet stod en burk med minimaränger. Så det resulterade i en ljuvligt god dessert med citron och vanilj. SÅ himla gott! Och här finns en liten video på när jag gör lemoncurd.
Dessert i glas med Citron, 4 port:
Citronkladdkaka:
150 g smör
3 ägg
2 dl strösocker
1 citron rivet skal och saft
2 tsk vaniljsocker
2.5 dl Vetemjöl
Lemoncurd:
3 ägg
1.5 dl strösocker
1 citron, rivet skal
1 dl citronsaft
75 g rumsvarmt smör
Topping:
0.5 liter vaniljglass
1 dl minimaränger
Gör så här:
- Citronkladdkaka: Börja med att sätta ugnen på 175°c över/undervärme och smöra- samt mjöla en springform, 22 cm.
- Smält smöret och ställ det åt sidan. Rör ihop ägg och strösocker till en jämn smet. Tillsätt resterande ingredienser, och slutligen det smälta smöret.
- Häll smeten i formen och grädda kakan mitt i ugnen i ca. 18-22 minuter. Tag ut och låt svalna, ställ sedan i kylskåp i någon timme eller två.
- Lemoncurd: Börja med att vispa upp äggen lätt i en bunke (gärna rostfri). Rör sedan ner strösocker, citronskal och citronsaft.
- Sänk ner bunken i ett vattenbad som sjuder på medelhög värme.
- Värm curden under konstant omrörning tills den tjocknar.
- Tag av från värmen och rör ner smöret, rör om tills allt smör smält.
- Häll upp på rengjord burk och förslut med lock. Låt svalna helt.
- Montering: Skär kladdkakan i små bitar, lägg dem i serveringsglas.
- Toppa med lemoncurd och en kula vaniljglass. Strössla sedan över lite minimaränger.
Lycka till med bakningen!
Bakat idag, bytte maränger mot blåbär! Jättegod
Vad roligt att höra!! Kram