
Texten innehåller reklam för min bakbok. Denna småkaka är en av mina favoriter. Det är som en frasig kaka och en godisbit i samma. När sött möter salt och segt blandas med krispigt så uppstår något som får smaklökarna att dansa i takt. Detta recept gjorde jag till min andra bakbok som släpptes 2020 och finns att köpa här. Fotot är taget av Helén Pe.
Nötkolakaka, ca. 50 st:
MÖRDEG:
6.5 dl vetemjöl
1.5 tsk bakpulver
1.5 dl strösocker
175 g rumsvarmt smör
1 ägg
FYLLNING:
300 g blandade nötter
2.5 dl farinsocker
1 dl ljus sirap
150 g smör
0.5 dl vispgrädde
2 msk vetemjöl
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader och klä en långpanna (40×30 cm) med bakplåtspapper.
2. Börja med mördegen. Arbeta ihop alla ingredienserna till en deg och lägg svalt en stund.
3. Tryck ut degen i långpannan. Nagga med en gaffel och förgrädda mitt i ugnen i 10 minuter.
4. Fortsätt med fyllningen. Grovhacka nötterna och ställ åt sidan så länge.
5. Blanda resterande ingredienser i en gryta och låt smälta ihop till en smet på låg värme utan att det börjar koka.
Rör ner nötterna och fördela fyllningen ovanpå botten.
6. Grädda kakan i ytterligare cirka 20 minuter. Ta ut och låt svalna innan du skär upp den.
Lycka till! Och glöm inte bort att spana in mina andra recept på småkakor.
Jag är en sån himla baknovis och skulle behöva detaljerade instruktioner för typ allt! Men gissar att dessa går bra att frysa in? Det mesta går väl bra att frysa in?
Det går superbra att frysa dessa likt ja, nästan alla småkakor! Och mjuka kakor, kladdkakor och allt däremellan. Kram