Supersaftiga, mjuka Tekakor med havregryn. Perfekta frukostbrödet vilken dag i veckan som helst om ni frågar mig. Enkla att baka är de också, och helt galet goda med endast lite smör på.
Vad som gör dessa bröd så saftiga är just havregryn som fått stå och svälla i havremjölk. Blir likt en gröt nästan i konsistensen, som då tillför både saftighet och smak till tekakorna.
Tekakor, 18 st:
Ingredienser:
5 dl havremjölk (vatten funkar också)
3 dl havregryn
25 g jäst
1 msk ljus sirap
ca. 10 dl vetemjöl special
50 g rumsvarmt smör
1 tsk salt
Gör så här:
- Hetta upp havremjölken i en kastrull, den ska bli riktigt varm men inte koka. Lägg havregryn i en stor bunke (gärna den till din assistent om du har en sådan) och häll sedan den heta mjölken över. Låt stå tills blandningen blivit 37°c.
- Smula ner jästen och rör ner den tillsammans med resterande ingredienser. Arbeta till en smidig deg, på låg hastighet i assistent eller för hand.
- Låt jäsa under bakduk i 40 minuter.
- Stjälp upp degen på lätt mjölad bakbänk och dela den i 18 jämnstora delar. Rulla varje bit till en boll och kavla sedan ut en cirkel som är ca. 1 cm hög. Lägg på plåt och nagga med gaffel ett par gånger. Upprepa med all deg. Låt jäsa under bakduk i 30 minuter.
- Sätt ugnen på 225°c över/undervärme. Grädda bröden mitt i ugnen i ca. 7-8 minuter, tills de blivit gyllene på båda sidor.
- Tag ut och låt svalna på avsvalningsgaller under bakduk.
Hoppas att det ska smaka. ♥
Ska man hetta upp vattnet om man använder det istället för havremjölk? 🙂
Hej! Dessa låter supergoda! Kan man göra degen på kvällen och jäsa under natten? Ska man i så fall andvända mindre mängd jäst och jäsa degen i kylskåpet?
Det funkar super!! 10-15 g jäst skulle jag ta! 🙂