Bröd

Tekakor med havregryn

81 röster

Tekakor_havregryn1Supersaftiga, mjuka Tekakor med havregryn. Perfekta frukostbrödet vilken dag i veckan som helst om ni frågar mig. Enkla att baka är de också, och helt galet goda med endast lite smör på.

Tekakor_havregrynVad som gör dessa bröd så saftiga är just havregryn som fått stå och svälla i havremjölk. Blir likt en gröt nästan i konsistensen, som då tillför både saftighet och smak till tekakorna.

Tekakor, 18 st:

Ingredienser: 
5 dl havremjölk (vatten funkar också)
3 dl havregryn
25 g jäst
1 msk ljus sirap
ca. 10 dl vetemjöl special
50 g rumsvarmt smör
1 tsk salt

Gör så här:

  1. Hetta upp havremjölken i en kastrull, den ska bli riktigt varm men inte koka. Lägg havregryn i en stor bunke (gärna den till din assistent om du har en sådan) och häll sedan den heta mjölken över. Låt stå tills blandningen blivit 37°c.
  2. Smula ner jästen och rör ner den tillsammans med resterande ingredienser. Arbeta till en smidig deg, på låg hastighet i assistent eller för hand.
  3. Låt jäsa under bakduk i 40 minuter.
  4. Stjälp upp degen på lätt mjölad bakbänk och dela den i 18 jämnstora delar. Rulla varje bit till en boll och kavla sedan ut en cirkel som är ca. 1 cm hög. Lägg på plåt och nagga med gaffel ett par gånger. Upprepa med all deg. Låt jäsa under bakduk i 30 minuter.
  5. Sätt ugnen på 225°c över/undervärme. Grädda bröden mitt i ugnen i ca. 7-8 minuter, tills de blivit gyllene på båda sidor.
  6. Tag ut och låt svalna på avsvalningsgaller under bakduk.

Tekakor_havregryn2Hoppas att det ska smaka. ♥

första hjälpen i köket

Författare: Frida Skattberg

Skriv en kommentar vid frågor om receptet för snabbast svar av Frida

Subscribe
Notify of
guest

3 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Ebba
Ebba
3 years ago

Ska man hetta upp vattnet om man använder det istället för havremjölk? 🙂

Ulrika
Ulrika
3 years ago

Hej! Dessa låter supergoda! Kan man göra degen på kvällen och jäsa under natten? Ska man i så fall andvända mindre mängd jäst och jäsa degen i kylskåpet?

Chokladkaka

Nästa inlägg

Chokladkaka med chokladfrosting

3
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x