Tårtor

Chokladtårta med ingefärspäron

Chokladtarta_paron3Saftig chokladtårta med chokladmousse och inkokta päron smaksatta med ingefära. Toppad med lite chokladganache. Otroligt gott!

Chokladtarta_paron2Denna tårta bakade jag i ett jobb för Kockens kryddor till instagram för länge sedan. Jag har fått lov att dela recepten med er även här vilket är så roligt. Men detta inlägg har ingenting med samarbetet att göra.

Chokladtårta med ingefärspäron, 8 bitar:

Tårtbotten:
75 g smör
2.5 dl strösocker
3 dl vetemjöl
1.5 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver
1 nypa salt
2 ägg
2 dl kokhett vatten
1.5 dl mjölk

Inkokta päron:
6 st päron
0.5 l vatten
4 dl strösocker
2 tsk kockens ekologiska ingefära, malen

Chokladmousse:
250 g mjölkchoklad
350 g färskost
1 tsk kockens kardemumma, malen

Chokladglasyr:
100 g mörk choklad, 70%
50 g smör

Gör så här:

  1. Tårtbotten: Sätt ugnen på 175°c och smöra- samt mjöla två bakformar med löstagbar kant, 18 cm. Låt stå. Smält smöret och ställ åt sidan.
  2. Rör ihop de torra ingredienserna i en skål och tillsätt sedan det smälta smöret, ägg, mjölk och hett vatten. Rör ihop en klumpfri smet. Fördela smeten i formarna och grädda sedan mitt i ugnen i ca. 35 minuter.
  3. Tag ut och låt svalna innan du delar varje kaka på mitten (så att du får 4 tårtbottnar totalt).
  4. Inkokta päron: Koka upp vatten och socker, rör tills sockret lösts upp. Tillsätt ingefära och lägg sedan i de skalade päronen. Koka försiktigt i 15 minuter, tills päronen blivit lite mjuka. Plocka sedan upp alla päron och låt stå på ett fat. Hacka sedan 3 av päronen i små bitar.
  5. Chokladmousse: Smält chokladen på låg värme över ett vattenbad. Låt sedan svalna en aning. 
  6. Vispa upp färskosten med kardemumma riktigt fluffigt med elvisp och rör sedan ner den smälta chokladen. Vispa i någon minut tills allt blandats väl.
  7. Chokladglasyr: Smält ihop choklad och smör i en kastrull på låg värme. Låt sedan svalna- och tjockna en aning i kylskåpet.
  8. Montering: Börja med att lägga den stabilaste tårtbotten på ett tårtfat. Bred sedan på lite frosting och toppa med en tredjedel av päronbitarna, upprepa tills sista botten ligger på tårtan. Spackla sedan hela tårtan med chokladfrosting och försök att få till ett jämnt lager på ytan.
  9. Spritsa sedan på den sista moussen för dekoration. Bred sedan på chokladglasyren på tårtan och låt den droppa ner lite över kanten. Ställ sedan resterande tre päron på tårtan innan servering.

Chokladtarta_paron1Hoppas att det ska smaka! ♥

första hjälpen i köket

Författare: Frida Skattberg

Skriv en kommentar vid frågor om receptet för snabbast svar av Frida

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Nästa inlägg

Tekakor med havregryn

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x