Tårtor

Morotstårta

128 röster

Morotstarta6Morotstårta. Som en morotskaka deluxe. För vad kan vara bättre än en morotskaka om inte en dubbel sådan, med två lager? Denna är otroligt saftig och smakrik. Så himla god!

Morotstarta2Frostingen smakar av vanilj och lite fräsh lime. Precis lagom av båda. Söt och syrlig, kryddig och saftig. Denna kaka kommer att göra succé vid varje fikatillfälle, det är ett som är säkert.

TIPS:
* Går bra att frysa: Skär i bitar och frys i burk med tättslutande lock.
* Hållbarhet: 3 månader i frys, tre dagar i kylskåp.
Glutenfritt: Byt vetemjöl mot 4 dl glutenfri mjölmix.

Morotstårta, 10 bitar:

Tårtbotten:
100 g smör
2 tsk malen kanel
1.5 tsk mortlad kardemumma
1 tsk malen ingefära
3 ägg
2.5 dl strösocker
4 dl finrivna morötter
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 nypa salt

Frosting:
100 g rumsvarmt smör
200 g rumsvarm philadelphia
1 dl rumsvarm vispgrädde
4 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
1 lime – rivet skal

Garnering:
1 lime – rivet skal

Gör så här:

  1. Tårtbotten: Sätt ugnen på 160°c över/undervärme och smöra- samt bröa två springformar med löstagbar kant, 22 cm. Låt stå.
  2. Smält smöret tillsammans med kryddorna, ställ åt sidan.
  3. Vispa ägg och strösocker ljust och fluffigt med elvisp, vispa i 3-4 minuter. Tillsätt det smälta smöret samt de finrivna morötterna, rör om med slickepott.
  4. Blanda de torra ingredienserna för sig och tillsätt dem sedan i smeten. Rör ihop en klumpfri smet.
  5. Fördela smeten jämnt i formarna och grädda kakorna mitt i ugnen i ca. 35 minuter. Prova med en sticka som ska vara torr när kakorna är klara. Tag ut och låt svalna helt på ett avsvalningsgaller innan du försiktigt lossar formen från kakorna.
  6. Frosting: Vispa samtliga ingredienser till ett fast fluff.
  7. Montering: Lägg en tårtbotten på ett serveringsfat, bred sedan över hälften av frostingen och lägg på nästa botten. Bred på resterande frosting och toppa med lite rivet limeskal.

Morotstarta3Hoppas att det ska smaka! ♥

första hjälpen i köket

Författare: Frida Skattberg

Skriv en kommentar vid frågor om receptet för snabbast svar av Frida

Subscribe
Notify of
guest

6 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Josse
Josse
3 years ago

Kan man frysa in hela tårtan? 🙂

Josefine
Josefine
3 years ago

Alltså… kanske en mycket dum fråga 🙈 men morötterna, ska dessa kramas ur från sin vätska? Jag får inte till mina morotskakor och undra om detta kan vara orsaken?

Evelyn
Evelyn
2 years ago

Hur förvarar man tårtan bäst från det att den är klar tills den ska ätas?

Chokladtarta_paron3

Nästa inlägg

Chokladtårta med ingefärspäron

6
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x