Chokladkaka med en fluffig chokladfrosting som doftar av kaffe, toppad med lite chokladströssel och centergodis. Så enkelt men ack så gott.
Chokladkakan blir som lite kladdig i mitten och mer torr i kanterna, om än supersaftig. En blandning av kladdkaka och sockerkaka skulle vara en bra förklaring. En mastig chokladkaka helt enkelt.
Glutenfritt: Byt vetemjöl mot glutenfri mjölmix.
Vegansk: Byt ägg mot 2 msk havregrädde. Använd mjölkfritt smör och växtbaserad färskost. Byt godiset till veganskt alternativ.
Förvaring: Förvaras i en tårtkupa i kylskåpet.
Hållbarhet: Håller i 3 dagar i kylskåp och 3 månader i frys (frys kakan utan frosting).
Chokladkaka med chokladfrosting, 8 bitar:
Chokladkaka:
125 g smör
3 ägg
2 dl strösocker
2 dl vetemjöl
0.5 dl kakao
1 tsk vaniljsocker
0.5 tsk bakpulver
1 nypa salt
Frosting:
100 g rumsvarmt smör
100 g rumsvarm färskost
5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 dl kakao
3 msk kokt kaffe
Topping:
1 rulle centergodis
2 msk strössel av valfri sort
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175°c över/undervärme och smöra- samt bröa en form med löstagbar kant, 22 cm.
- Smält smöret och låt stå.
- Rör ihop ägg och strösocker i en bunke för sig. Tillsätt det smälta smöret och arbeta sedan in resterande ingredienser. Rör till en jämn smet.
- Häll smeten i formen och grädda kakan mitt i ugnen i ca. 20 minuter. Tag ut och låt svalna helt, ställ gärna i kylskåp i 1-2 h.
- Frosting: Vispa samtliga ingredienser till en fluffig frosting. Vispa med elvisp i 3-4 minuter.
- Spritsa frostingen på den avsvalnade kakan och toppa sedan med strössel och godis.
Hoppas att det ska smaka! ♥