Vegansk Bolognese. En pastarätt som alltid går hem, hos såväl stora som små. Och denna går hem även hos de som “ratar” vego, tro mig när jag säger att de jag bjudit på vegobolognese inte ens vet om att det varit just vego.
Jag har en paprika i min bolognese också för extra textur och lite extra god smak. Den kan ni skippa om ni önskar.
Vegansk Bolognese, 4 port:
Ingredienser:
spaghetti för 4
2 msk olivolja
400 g vegansk färs (jag använder anamma)
1 stor gul lök
2 vitlöksklyftor
2 morötter
1 röd paprika
2 tsk torkad oregano
2 tsk torkad basilika
3 msk tomatpuré
1 tsk strösocker
400 g krossade tomater
2 dl matlagningsvin – rött eller vitt
2 grönsaksbuljongtärningar
salt och svartpeppar efter smak
1/2 kruka basilika
Gör så här:
- Hetta upp olivolja i en gryta på medelhög värme.
- Fräs färsen tills den fått lite färg.
- Finhacka gul lök och vitlök, tillsätt i grytan och fräs på tills löken blivit mjuk – den ska inte få färg. Riv morot grovt och strimla paprika, rör ner i grytan.
- Tillsätt oregano, basilika, tomatpuré och strösocker. Rör ner krossade tomater och matlagningsvin. Lägg i buljongtärningarna och rör om tills de löst sig.
- Låt puttra under lock på svag värme i 1 h.
Koka pasta lagom till såsen är klar.
Smaka av med salt och peppar och servera med färsk basilika och eventuellt lite vegansk parmesan.
Hoppas att det ska smaka. ♥
Kan man använda vanlig färs istället eller är ingredienserna bara anpassad till vegofärs?