För mig är pavlovan en riktig klassiker. En marängtårta som räcker till många och smakar som en sommardröm. Du kan byta lemon curd mot till exempel vaniljkräm eller chokladkräm, och bären mot frukt. Det går att variera denna tårta i det oändliga, använd bara detta recept som en grund och gör din egen variant.
![](/wp-content/uploads/2020/07/pavlova_citron_bar-scaled-1.jpg)
Receptet är från min senaste bakbok “Baka i långpanna deluxe” som du kan köpa här (reklam).
Pavlova med citron & bär, 25-30 bitar:
Maräng:
8 äggvitor
4 dl strösocker
3 dl kokos, rostad
2 tsk majsstärkelse
Topping:
4 dl lemon curd
5 dl grädde
600 g blandade bär, färska (t.ex. hallon, vinbär, blåbär, björnbär, jordgubbar)
Gör så här:
- Sätt ugnen på 180 grader och klä en långpanna (40×30 cm) med bakplåtspapper.
- Vispa äggvitan till ett fast skum med en elvisp eller i en köksassistent.
- Tillsätt socker lite i taget och fortsätt vispa till en blank maräng utan sockerkristaller. Rör ner kokos och majsstärkelse.
- Klicka ut marängen i pannan och bred ut den slarvigt över hela ytan. Sätt in långpannan i mitten av ugnen och sänk värmen till 125 grader. Grädda i cirka 1,5 timme och stäng sedan av ugnen. Låt marängen stå kvar i ugnen tills den kallnat helt.
- Lägg upp den bakade marängen på ett serveringsfat och bred sedan på lemon curd. Vispa grädden lätt och bred på den. Toppa med färska bär.
Ser supergod ut! Kan man utesluta kokos? Behöver jag ändra antalet ägg eller socker isf?
Du behöver inte ändra något! Bara att utesluta rakt av 🙂
Kan man baka marängen i förväg och låta den stå i kyl ett par dagar? I sånt fall hur länge?
Det kan du! Dock ska den inte förvaras i kylskåp utan torrt. Ett tips är att låta den stå i avstängd ugn. Där kan den stå i två veckor utan problem! 🙂
Hur vet man att marängen är klar? Hur gör man för att få detta recept fast chokladpavlova? 😊
Det ska väl inte vara varmluft? Blev fundersam när jag läste ett annat av dina recept och det stod över/undervärme. Nu är den alla fall snart klar! Så hoppas jag gjort rätt.
Bästa receptet. Idag blir det med rabarbercurd istället för lemoncurd.