För mig är pavlovan en riktig klassiker. En marängtårta som räcker till många och smakar som en sommardröm. Du kan byta lemon curd mot till exempel vaniljkräm eller chokladkräm, och bären mot frukt. Det går att variera denna tårta i det oändliga, använd bara detta recept som en grund och gör din egen variant.

Receptet är från min senaste bakbok ”Baka i långpanna deluxe” som du kan köpa här (reklam).
Pavlova med citron & bär, 25-30 bitar:
Maräng:
8 äggvitor
4 dl strösocker
3 dl kokos, rostad
2 tsk majsstärkelse
Topping:
4 dl lemon curd
5 dl grädde
600 g blandade bär, färska (t.ex. hallon, vinbär, blåbär, björnbär, jordgubbar)
Gör så här:
- Sätt ugnen på 180 grader och klä en långpanna (40×30 cm) med bakplåtspapper.
- Vispa äggvitan till ett fast skum med en elvisp eller i en köksassistent.
- Tillsätt socker lite i taget och fortsätt vispa till en blank maräng utan sockerkristaller. Rör ner kokos och majsstärkelse.
- Klicka ut marängen i pannan och bred ut den slarvigt över hela ytan. Sätt in långpannan i mitten av ugnen och sänk värmen till 125 grader. Grädda i cirka 1,5 timme och stäng sedan av ugnen. Låt marängen stå kvar i ugnen tills den kallnat helt.
- Lägg upp den bakade marängen på ett serveringsfat och bred sedan på lemon curd. Vispa grädden lätt och bred på den. Toppa med färska bär.
Ser supergod ut! Kan man utesluta kokos? Behöver jag ändra antalet ägg eller socker isf?
Du behöver inte ändra något! Bara att utesluta rakt av 🙂