Vegansk tomatsoppa. En ljuvligt krämig och smakrik soppa på färska tomater. Höstens godaste och enklaste soppa. Havregrädden gör soppan extra krämig och tillbehör som basilikacréme och rostade frön höjer smakerna till skyn.
Jag rostar tomat, lök, vitlök och kryddor i ugnen innan jag kokar ihop- och mixar till en soppa. Det gör att smakerna träder fram ordentligt.
Tomatsoppa, 4 port:
Soppa:
1 kg färska tomater
1 stor gul lök (eller 2 små)
3-4 stora vitlöksklyftor
1 dl färsk basilika
1 dl färsk persilja
0.5 tsk chiliflakes
1 grönsaksbuljongtärning
2 msk olivolja
salt & svartpeppar
1 dl vatten
2 dl havregrädde
Basilikacréme:
2 dl imat fraiche
1 dl färsk basilika
salt & svartpeppar efter smak
Topping:
3 msk solroskärnor
3 msk pumpakärnor
Gör så här:
Soppa: 1.Börja med att sätta ugnen på 200°c och tag fram en ugnsfast form.
2. Grovhacka tomat, lök, vitlök och färska kryddor. Lägg i formen och toppa sedan med chiliflakes, smulad buljongtärning, olivolja, salt och peppar.
3. Rosta tomatblandningen mitt i ugnen i ca. 30 minuter, tills löken blivit mjuk. Tag ut och häll över i en stor kastrull eller gryta.
4. Tillsätt vatten och havregrädde. Koka ihop i 10 minuter och mixa sedan till en slät soppa. Smaka av med salt och peppar.
Basilikacréme: 1. Blanda fraiche med finhackad basilika, salt och svartpeppar. Ringla över soppan vid servering.
Frötopping: 1. Hetta upp en stekpanna, tillsätt sedan solroskärnor och pumpakärnor. Rosta tills kärnorna fått lite färg. Tag av från värmen och lägg upp i en skål. Strö över soppan vid servering.
Hoppas att tomatsoppan ska smaka! ♥
Vad mixar du med? 🙂
Stavmixer 🙂
Ser underbart gott ut! Måste bara dubbelkolla- det verkar så lite med 1 dl vatten. Stämmer det? Kram och tack för en fin blogg!
Jag har 1 dl vatten. Tillsätt mer om du tycker att soppan blir för tjock! 🙂
Vansinnigt god! Tog dock 1 dl mer vatten + dito grädde. Fick lite väl mycket chiliflakes kanske…..:)
Mums!! Vad kul 🙂
Godaste soppan jag smakat. Helt galen verkligen Absolut ny favorit, så lättlagad med!
Jag har precis allt i receptet hemma förutom de veganska mejerisubstituten.. för smakens skull, skulle du rekommendera att springa iväg och köpa dessa, eller tror du smakmässigt att det funkar precis lika bra med grädde och cremefraiche som inte är veganska? Kan ju bara prova, men nyfiken på din åsikt såklart 🌻
Jag har gjort denna med icke-veganska produkter också och det funkar superbra det med!! Kram <3