No bake, Pajer

No bake Chokladbollspaj med chokladmousse

chokladbollspaj_med_chokladmousseChokladbollspaj med chokladmousse. Alltså inte vilken paj som helst, utan en paj med ett skal av chokladbollssmet. Jamen förstår ni hur LJUVLIGT? Jag gjorde min paj i en hjärtform då jag tänker att det kan vara en fin kaka att bjuda sina nära på på alla hjärtans dag, eller vad tror ni?

chokladbollspaj_med_chokladmousse6I chokladmoussen så hade jag lite chokladkross för lite extra textur på kakan. Det är gott att få lite att tugga i tycker jag, men det är valfritt såklart.
Och som ni säkert förstår så krävs det ingen ugn för att baka denna, så det är alltså en så kallad ”No bake- kaka”. Älskar No bake, det är så enkelt och smidigt. Och vad kan vara bättre än en paj med pajskal som egentligen är en chokladboll?

Chokladbollspaj med chokladmousse, 8-10 bitar:

Pajskal:
100 g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
4 dl havregryn
0.5 dl kokt kaffe (kallt)
0.5 dl kakao
1 tsk vaniljsocker
1 nypa flingsalt

Chokladmousse:

125 g mörk choklad
2 äggulor, rumsvarma
2 msk florsocker
3 dl vispgrädde
50 g finkrossad choklad

Topping:
2 dl lättvispad grädde
färska bär
riven choklad

Gör så här:
Pajskal: 1. Börja med att klä botten av en springform med löstagbar kant (20 cm) med bakplåtspapper, låt stå.
2. Mixa alla ingredienser till en smidig chokladbollssmet i din matberedare.
3. Tryck ut degen i botten- och upp på kanterna av formen. Försök att få till ett jämnt lager runtom hela formen. Ställ in i kylskåp medan du gör fyllningen.
Chokladmousse: 1. Börja med att smälta chokladen över ett vattenbad på låg värme. Låt sedan svalna i någon minut.
2. Rör ner en äggula i taget och rör om tills det blandats väl. Tillsätt florsockret och rör om ordentligt, låt sedan svalna.
3. Vispa upp grädden lätt och vänd sedan ner den avsvalnade chokaldsmeten. Rör om till en väl blandad chokladmousse.
4. Rör till sist ner den finkrossade chokladen och häll sedan moussen i formen.
5. Låt stå i kylskåp i minst 4 timmar.
6. Toppa eventuellt med lite lättvispad grädde och färska eller frysta bär.

TIPS:
* Kakan förvaras i upp till tre dagar i kylskåp.
* Det går att frysa in kakan innan den toppas med grädde.
* Använder du en mindre form så blir kakan högre, och använder du en större form så blir kakan lägre.

chokladbollspaj_med_chokladmousse2Hoppas att det ska smaka! ♥

Missa inte att följa mig bakom kulisserna på Instagram & Facebook. ♥

första hjälpen i köket

Författare: Frida Skattberg

Skriv en kommentar vid frågor om receptet för snabbast svar av Frida

Subscribe
Notify of
guest

6 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Elin Johansson
Elin Johansson
5 years ago

Hej! Kan mn använda en kladdkakeform till kakan?

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Elin Johansson
5 years ago

Ja, absolut! 🙂

Beatrice, mamma till två
5 years ago

Men åh Vad mumsigt! Det här måste jag prova!

Kanan
5 years ago

Mums! Ska prova idag! Postar resultatet sen

Elin
Elin
5 years ago

Rekommenderar att tillsätta 2 msk vatten till ”chokladsmeten” då det inte blev en ”smet” utan mer en playdough deg. Annars gott!

Jenny
Jenny
4 years ago

Skulle det funka med mjölkchoklad istället för mörk choklad? Eller blir det för sött?

key_lime_cheesecake4

Nästa inlägg

Key lime cheesecake

6
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x