Cheesecake

Key lime cheesecake

key_lime_cheesecake4Key lime cheesecake – en ljuvlig cheesecake som bakas utan ugn och som smakar precis som en key lime pie – fast ännu lite krämigare. Den är Så krämig och god. Och busenkel att svänga ihop. Perfekt balans mellan sött och syrligt.

key_lime_cheesecake2Botten består av digestivekex och smör, fyllningen är samma som till min oreocheesecake fast då utan oreos och med massa härlig lime istället. Sedan toppas den med lite extra limeskal och såklart maräng! Allt detta goda i en och samma kaka. Och det bästa? Jag fick ut 20 lagom stora bitar av denna cheesecake, så den räcker till många.

Key lime cheesecake, 20 bitar:

Botten:
300 g digestivekex
70 g smör

Fyllning:
450 g philadelphiaost
4 dl vispgrädde
2 dl florsocker
1 msk vaniljsocker
2 st lime – skal & saft

Maräng:
2 äggvitor
1 dl strösocker

Gör så här:

Botten: 1. Börja med att smälta smöret, låt stå.
2. Mixa digustivekexen till fint smul i en matberedare, tillsätt smöret och mixa tills det blandats väl.
3. Tryck ut smulet i en springform med löstagbar kant, 22 cm. Använd baksidan av en matsked och packa hårt.
4. Ställ in botten i kylskåpet medan du gör fyllningen.
Fyllning: 1. Vispa ihop alla ingredienser i en bunke med elvisp på hög hastighet. Vispa till ett fluff.
2. Tag ut botten ur kylskåpet och bred över fyllningen i ett jämt lager.
3. Låt stå i kylskåpet i minst 4 timmar – gärna över natten.
Maräng: 1. Vispa upp ägg och strösocker i en värmetålig skål över vattenbad. Vispa tills marängen når en temperatur om 65°c.
2. Tag fram elvispen eller assistenten och fortsätt vispa marängen tills den är helt sval och bildar styva toppar.
3. Spritsa eller bred marängen på kakan och bränn av med gasbrännare.
Toppa eventuellt med lite extra limeskal. 

TIPS:
* Kakan förvaras i sin form i kylskåp. Kan förvaras i upp till 3 dagar.
* Kakan går att frysa in, spritsa då med maräng efter frysning.
* Digestivekexen kan bytas mot andra kex.

key_lime_cheesecake6Hoppas att det ska smaka. ♥

Subscribe
Notify of
guest
6 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Vilma Hägglund
Vilma Hägglund
2 years ago

När jag gjort key lime pie har jag upplevt den som lite besk av de rivna skalen. Hur undviker jag det? 🙂

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Vilma Hägglund
2 years ago

Hej! Det kan vara så att du råkat riva med det vita skalet, det under det gröna! Se till att endast riva av det yttersta, fina skalet. 🙂 Kram!

Marie
Marie
2 years ago

Denna var verkligen supergod! 😀
Jag gjorde halva receptet i en springform med 18cm i diameter, funkade fint 🙂

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Marie
2 years ago

Underbart! 🙂

susanna mardini
susanna mardini
2 years ago

Finns det något annat alternativ om man ej har gasbrännare?

Märta
Märta
1 year ago

Går det att byta ut limen mot citron istället? Gillar inte lime:)

Hallongrottor

Nästa inlägg

Livebak onsdag 30/1 - Hallongrottor

6
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x