Blåbärskaka. En riktigt saftig sockerkaka full med goda blåbär, en solklar favorit hos mig! Denna är bakad utan smör och med frysta (tinade) blåbär. Blåbär som jag fått av morfar. Älskar morfars blåbär.
Sockerkakan bakas i en hög, rund form och blir som lite insjunken i mitten. Precis som jag önskar! För då fyller jag mitten med lättvispad grädde med blåbärsswirl. Visst blir det fint? Otroligt gott också. Tänker i sensommar/höst att jag ska göra denna med färska blåbär. Dock funkar det lika bra med frysta bär också.
Blåbärskaka, 10 bitar:
Ingredienser:
3 ägg
2 dl strösocker
2 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
2 dl blåbär – färska eller tinade
Blåbärsgrädde:
2.5 dl vispgrädde
1 dl blåbär
Gör så här:
Blåbärskaka: 1. Börja med att sätta ugnen på 175°c och smöra samt bröa (med kokos) en form 20 cm, ställ åt sidan.
2. Vispa ägg och strösocker vitt och fluffigt med elvisp i ca. 5 minuter.
3. Tillsätt de torra ingredienserna och rör ihop en klumpfri smet, rör sedan ner blåbären.
4. Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen i ca. 35 minuter. Tag ut och låt svalna helt.
Blåbärsgrädde: 1. Börja med att vispa grädden lätt och luftig.
2. Klicka ut grädden på kakan och toppa med de tinade blåbären, rör om slarvigt så att du får ett härligt swirl.
Hoppas att det ska smaka. ♥
Åhh, jag som älskar blåbär! Det knorrar i magen på mig när jag ser dom där smarriga bilderna haha 😀
Om man försöker äta mindre bakverk, får man skylla på att det är blåbär och nyttiga ägg där i?
Jag ska prova göra den här kakan i veckan.. kanske till och med ikväll. Du inspirerade mig! Tack för tipset!
Så god den ser ut!! Skulle man kunna göra den vegansk på något sätt? 🙂