Cupcakes, Julbak

Cupcakes med söta granar

cupcakes_granar4Cupcakes med söta granar är väl den perfekta kakan till jul? En ljuvligt god och saftig chokladmuffins som är toppad med en marängsmörkräm som jag färgat grön och spritsat som granar på toppen av min muffins. Sedan toppade jag med lite strössel i form av stjärnor på grantoppen och små kulor. Förutom att dessa är himla fina så är de också otroligt goda. Marängsmörkrämen har en smak av vanilj.

cupcakes_granar1En marängsmörkräm är som en len och fluffig maräng som blir stabilare av smör som vispas in i marängen. Godaste smörkrämen om jag får säga det själv. Inte alls lika tung som smörkräm lätt kan bli. Nästa gång tänkte jag prova att riva ner lite apelsinskal också, det tror jag blir gott.

Cupcakes med söta granar, 12 st:

Muffins:
75 gram smör
0.5 tsk vaniljpulver
1 dl hett vatten
1 dl mjölk
2 ägg
2.5 dl strösocker
3 dl mjöl
1 dl kakao
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
0.5 tsk salt

Marängsmörkräm:
4 äggvitor
2 dl strösocker
250 g rumstempererat smör
3 tsk vaniljsocker
+ grön pastafärg

Garnering:
Strössel & florsocker

Gör så här:
Muffins:
1. Börja med att sätta ugnen på 175° och placera ut 12 muffinsformar i en muffinsplåt. Ställ åt sidan.
2. Smält smöret i en kastrull och tag sedan av från värmen. Rör ner vaniljpulver, hett vatten och mjölk.
3. Vispa upp äggen och rör ner dem i smörblandningen.
4. Blanda strösocker, mjöl, kakao, bakpulver, bikarbonat och salt i en skål för sig och tillsätt sedan smörblandningen. Vispa ihop en klumpfri smet.
5. Häll sedan smeten i formarna, fyll till 2/3 i varje form.
6. Grädda mitt i ugnen i ca. 16-19 minuter. Tag ut och låt svalna helt.
Marängsmörkräm:
1.
 Blanda äggvitor och strösocker i en fettfri, torr bunke. Gärna den till din kökassistent om du har en sådan.
2. Sätt bunken över ett vattenbad och vispa med en ballongvisp tills marängen nått en temperatur om 65°c samt blivit vit och fluffig.
3. Tag bort från värmen och fortsätt vispa med elvisp eller assistent tills smeten svalnat, ca. 8 minuter.
4. Tillsätt sedan smöret, lite i taget under konstant vispning. Vispa tills du har en fluffig smörkräm och tillsätt då vaniljsockret samt pastafärgen, rör ihop.
5. Spritsa ut marängsmörkrämen som granar på dina muffins. Jag använder en öppen stjärntyll från Wilton.
6. Toppa med strössel och florsocker.

cupcakes_granar6Hoppas att ni ska gilla mina cupcakes! ♥

första hjälpen i köket

Författare: Frida Skattberg

Skriv en kommentar vid frågor om receptet för snabbast svar av Frida

Subscribe
Notify of
guest

6 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Tina
Tina
5 years ago

Dom ser super goda ut, vi ska prova dom nu till jul.
Undrar vart du köpt formarna? Och vad de e för storlek på dom?

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Tina
5 years ago

Hej! Vad roligt.
Formarna har jag fått för flera år sedan. Men de är som en normalstor muffins. 🙂 Kram!

Marie Ahlander
Marie Ahlander
4 years ago

Super roligt att bjuda på dom blev kanon jag gjorde mini muffins
Fundering det blev en massa marängsmörkräm över hur länge tror du man kan spara den?
//Marie

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Marie Ahlander
4 years ago

Kul att höra! Den går att frysa in. 🙂 Kram!

Marie Ahlander
Marie Ahlander
Reply to  Frida Skattberg
4 years ago

Tack för tipset 🙂
Kram kram

Matilda
Matilda
3 years ago

Hej! Har du någon video som visar hur du spritsar granarna? 😀

polkabiskvier_i_langpanna

Nästa inlägg

Polkabiskvier i långpanna

6
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x