Cupcakes med söta granar är väl den perfekta kakan till jul? En ljuvligt god och saftig chokladmuffins som är toppad med en marängsmörkräm som jag färgat grön och spritsat som granar på toppen av min muffins. Sedan toppade jag med lite strössel i form av stjärnor på grantoppen och små kulor. Förutom att dessa är himla fina så är de också otroligt goda. Marängsmörkrämen har en smak av vanilj.
En marängsmörkräm är som en len och fluffig maräng som blir stabilare av smör som vispas in i marängen. Godaste smörkrämen om jag får säga det själv. Inte alls lika tung som smörkräm lätt kan bli. Nästa gång tänkte jag prova att riva ner lite apelsinskal också, det tror jag blir gott.
Cupcakes med söta granar, 12 st:
Muffins:
75 gram smör
0.5 tsk vaniljpulver
1 dl hett vatten
1 dl mjölk
2 ägg
2.5 dl strösocker
3 dl mjöl
1 dl kakao
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
0.5 tsk salt
Marängsmörkräm:
4 äggvitor
2 dl strösocker
250 g rumstempererat smör
3 tsk vaniljsocker
+ grön pastafärg
Garnering:
Strössel & florsocker
Gör så här:
Muffins:
1. Börja med att sätta ugnen på 175° och placera ut 12 muffinsformar i en muffinsplåt. Ställ åt sidan.
2. Smält smöret i en kastrull och tag sedan av från värmen. Rör ner vaniljpulver, hett vatten och mjölk.
3. Vispa upp äggen och rör ner dem i smörblandningen.
4. Blanda strösocker, mjöl, kakao, bakpulver, bikarbonat och salt i en skål för sig och tillsätt sedan smörblandningen. Vispa ihop en klumpfri smet.
5. Häll sedan smeten i formarna, fyll till 2/3 i varje form.
6. Grädda mitt i ugnen i ca. 16-19 minuter. Tag ut och låt svalna helt.
Marängsmörkräm:
1. Blanda äggvitor och strösocker i en fettfri, torr bunke. Gärna den till din kökassistent om du har en sådan.
2. Sätt bunken över ett vattenbad och vispa med en ballongvisp tills marängen nått en temperatur om 65°c samt blivit vit och fluffig.
3. Tag bort från värmen och fortsätt vispa med elvisp eller assistent tills smeten svalnat, ca. 8 minuter.
4. Tillsätt sedan smöret, lite i taget under konstant vispning. Vispa tills du har en fluffig smörkräm och tillsätt då vaniljsockret samt pastafärgen, rör ihop.
5. Spritsa ut marängsmörkrämen som granar på dina muffins. Jag använder en öppen stjärntyll från Wilton.
6. Toppa med strössel och florsocker.
Hoppas att ni ska gilla mina cupcakes! ♥
Dom ser super goda ut, vi ska prova dom nu till jul.
Undrar vart du köpt formarna? Och vad de e för storlek på dom?
Hej! Vad roligt.
Formarna har jag fått för flera år sedan. Men de är som en normalstor muffins. 🙂 Kram!
Super roligt att bjuda på dom blev kanon jag gjorde mini muffins
Fundering det blev en massa marängsmörkräm över hur länge tror du man kan spara den?
//Marie
Kul att höra! Den går att frysa in. 🙂 Kram!
Tack för tipset 🙂
Kram kram
Hej! Har du någon video som visar hur du spritsar granarna? 😀