Kolla vilken fin Knäckkola! Jag älskar knäck. Särskilt när den mjuknat i munnen och smaken kommer fram sådär fint. Vad jag däremot inte gillar är att det känns som att tänderna ska hoppa ur munnen när jag tuggar i vanlig knäck. Den är ju oftast stenhård. Så just därför har jag gjort en Knäckkola!
En mjuk och len kola med smak av knäck. Så galet god!
Jag kokade en stor sats och slog in alla bitar i papper. Nu ligger de i en plastburk i frysen. Jag ska ta med kolan när vi ska fira jul med en del av familjen på andra advent. Toppen att kunna frysa julgodis, visst?
Knäckkola, 80 bitar:
Ingredienser:
5 dl strösocker
5 dl vispgrädde
5 dl sirap
100 g smör
1 vaniljstång
1 tsk flingsalt
150 g mandelspån
Gör så här:
1.Dela vaniljstången på mitten och skrapa ur frön. Koka ihop strösocker, vispgrädde, sirap, smör, vaniljfrön (+ stång) och salt i en stor kastrull.
2. Rör om tills all strösocker smält och säng sedan värmen till medel.
3. Låt kolan koka tills den nått en temperatur av 127°c.
4. Klä under tiden en form (25×25 cm) med bakplåtspapper.
5. När kolan nått sin temperatur så plockar du upp vaniljstången samt rör ner mandelspån.
6. Häll kolan i formen och låt stelna i minst 5 h.
Hoppas att det ska smaka. ♥
Det står inte när smöret ska tillsättas??
Hej! Tack snälla, jag har skrivit till det nu. Hade missat det.. 🙂 Kram <3
Hej!
Vill bara säga att jag älskar din bakblogg! Har även naturligtvis din bok oxå☺ tänkte bara kolla om du ville dela med dig vart du köper godispappret någonstans? =)
Tack för en trevlig blogg
Hej. Älskar dina mumsiga recept har just gjort din Bounty på 3 ingredienser..lovely ! Funderar nu på knäckkolan. Jag undrar ifall man kan ersätta grädden med oatly havregrädde för att få den mjölkfri ?
När jag gör mjölkfritt med grädde brukar jag ersätta med alpros soya vispgrädde 🙂
Ååh, tack för svar ! då ska jag testa med soyagrädde !
Hur gör du med vaniljstången ? Skrapar du ur fröna och låter allt koka med i kastrullen?
Låter väldigt gott och skönare än knäck.
Klarar de sig till ju i frysen och hur länge behöver de tina?
Bea
Jag undra också hur jag gör med vaniljstången?
Bea
Hei! Liker så godt å lese og se bilder av dine bakverk! Har forsøkt meg på noen og de er fortreffelige! Du gjør det så oversiktlig og enkelt å følge
Har et spørsmål ang. karamellene. Hvilket papir bruker du når du pakker dem i små karamell-godis? Har forsøk med forskjellige her i Norge men de klistrer seg til karamellene og er vanskelig å skrelle av
Ha en fin helg!
Klem
Unni
De ser underbara ut! Vilken sorts papper använder du för att slå in kolan med?
Vill också veta!! Jag lyckas aldrig med detta papper då det alltid glider upp
Smörgåspapper brukar jag använda, det gäller att spinna ändarna åt varsina håll så att säga
Hej, jag brukar använda smörpapper, trickset ligger i att spinna ändarna åt motsatta håll
Nu ska jag strax hälla upp min smet för att svalna och då blir det till att klippa papper ☺️
När skär du bitarna? Efter de stelnat i 5 timmar?
Mvh Isebell
Ja! Min kola får stelna över dagen eller natten beroende på när jag gör den. Sedan skär jag i bitar 🙂
Hej!
Jag undrar hur man gör med vaniljstången?
Bea
Hm.
Min kola har kokat länge nu, men kommer inte över 105 grader.
Kultestet klarar den inte…
Smakar himmelskt dock!
Hej, nu har jag gjort denna 2 gånger och den är himmelsk god, men skulle inte du kunna göra en Youtube video där du gör denna för min blir alltid så mycket skum på när den kokar och då kokar den nästan över (har en 5 liters kastrull)?
Sen undrar jag en sak till, ska det ta lång tid för den att nå sin temperatur, gör det något om det går segt mellan 110-127 grader? kram
Hej! Det går segt för mig också när kolan nått ca. 105 grader. Men om du vill så kan du höja värmen lite så att det i alla fall går lite fortare. 🙂 Kram! <3
Hej! Vad roligt att du gillar den. En youtubevideo ska jag absolut göra. Kanske hinner med en sådan i helgen! 🙂 Kram <3
Supergoda knäckkolor! Mina blev dock väldigt mjuka… hur kan jag göra för att få dem lite hårdare nästa gång? 🙂
Hej! Vad roligt att du tyckte att kolan var god! Koka längre eller på lite högre värme nästa gång. Prova genom att göra kulprovet för att se konsistensen. 🙂 Kram!
Hej!
Om man inte har någon vaniljstång kan man ta vaniljsocker då eller är det lika bra att skippa vaniljen helt? 🙂
Med vänlig hälsning,
Emilia
Ta vaniljsocker! Typ 2 tsk 🙂 Kram <3
Hej,
Kan man göra denna i micron som man gör med knäck (fast minskar mängden)? Jag har ingen termometer så då är det svårt att kolla temperaturen 😉
Hej. Detta håller just nu på att koka och jag insåg precis att jag inte äger en form 25×25! Men jag har en som är 20×20, tror du att det blir helt tokigt?
Hej
Ungefär hur länge ska kolan koka?
Jag kokade tills jag trodde det blev cement och den blev för lös…
Tempen stöd still på 105 grader så en liten hint om koktid vore toppen!
Bea
Låter du kolan/fudgen svalna (5timmar) i rumstemperatur eller ska det svalna i kylen? Mina kolor blir oftast klibbiga på utsidan och fastnar i pappret. Vad kan detta bero på? Hur förvarar man kola och fudgen?
Totalt värdelöst recept kokade i över 45 min och ändå var den helt lös och klibbig gick inte ens och dela.
Hej
Jag vill göra en vegansk version utav ditt recept på knäckkola, funkar det om jag byter ut vispgrädde mot sojagrädde?
Hejsan.
Kan man hälla upp detta receptet i små knäckformar eller måste den hällas i Storfors som sedan delas? 🙂
Tack för grym blogg!