Julbak, Kladdkakor och Brownies

Kladdkakebollar med saffran

Kladdkakebollar med saffranKladdkakebollar med Saffran. Ja, saffran. Nu är det inte alldeles för långt kvar till jul och jag tänker därför att det kanske är okej att tjuvstarta lite med julgodiset nu? Jag gör ju det för er skull, för att ni ska hinna provbaka innan jul också. Och kanske hitta nya favoriter att bjuda på till julfikat. Och dessa kladdkakebollar, oj så goda. De kommer definitivt att finnas hos oss i jul.

Kladdkakebollar med saffranDet är alltså saffranskladdkaka som jag rullat till bollar och sedan doppat i vit choklad. Saffran och vit choklad är en ljuvligt kombination. Så ni kan ju tänka er så mumsigt detta blev. Lite roligare också att servera kladdkaka som bollar, det behöver ju inte alltid vara en rund kaka.. 🙂

Kladdkakebollar med saffran, 25 st:

Kladdkaka:
150 g smör
0.5 g saffran
3 ägg
2 dl strösocker
2 dl vetemjöl
1.5 tsk vaniljsocker
1 nypa salt

Garnering:
200 g vit choklad
1 tsk kokosolja

Gör så här:
1. Börja med att sätta ugnen på 175°c och smöra samt mjöla en springform 22 cm, ställ åt sidan.
2. Smält smöret i en kastrull på låg värme och rör sedan ner saffran, låt svalna en aning.
3. Rör ihop ägg och strösocker i en skål, och tillsätt sedan smörblandningen.
4. Tillsätt de torra ingredienserna och rör ihop en klumpfri smet.
5. Häll smeten i formen och grädda kakan mitt i ugnen i ca. 18-20 minuter, tag sedan ut och låt svalna. Kakan ska vara fast men lite kladdig när den är klar.
6. Mosa ihop kladdkakan i en skål och rulla sedan till 25 jämnstora bollar. Lägg dem sedan på en bakpappersklädd bricka och ställ i kylskåpet.
7. Smält ihop vit choklad och kokosolja över ett vattenbad på svag värme, rör tills all choklad smält.
8. Doppa bollarna i choklad och lägg sedan tillbaka på pappret. Låt stelna i kylen.

TIPS:
* Förvara bollarna i en tätslutande burk med lock i kylskåp.
* Bollarna går utmärkt att frysa.
* Toppa eventuellt med lite guldpulver, kokos eller strössel.
* Stick ner en pinne i bollarna så har du gjort cake pops.

Kladdkakebollar med saffranHoppas att det ska smaka. ♥

Subscribe
Notify of
guest
7 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Regina
Regina
2 years ago

Hej!

Tänkte kolla om du gjort något recept på sega saffranscookies? Hade ju vart en dröm nu framöver att äta

W
W
Reply to  Regina
2 years ago

Men JA! Guuud vad gott!! Himmel! Det hade jag velat ha!

Frida Gerebrink
2 years ago

Så fina! Ska testa att göra dessa till jul. Hur blir det om man skippar kokosoljan? Hur påverkas dem eller är det ett måste? 😛

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Frida Gerebrink
2 years ago

Du kan skippa den! Den är bara till för att göra chokladen lite ”tunnare”. 🙂 Kram <3

Karin
Karin
2 years ago

Hoppsan, gjorde bort mig.. Råkade låta den vara i ugnen för länge. Går det att blanda i något som liksom binder ihop så det inte blir smulor. Så det blir mer kletigt?

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Karin
2 years ago

Hej! Det är lätt hänt.. Rör ner philadelphiaost 🙂 Kram!

Andreas
Andreas
2 years ago

Hej!

Hur länge ska de stå i kylskåpet innan man doppar de i chokladen?

Mvh

Brownies med chokladganache

Nästa inlägg

Fem favoriter från Oktober

7
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x