Äppelpajkladdkaka, oj så gott. Som en kladdig äppelpaj med ett krispigt täcke av smuldeg. Äpplena blev karamelliserade i en stekpanna med smör, socker och kanel innan de tillsattes i kakan. Ja, ni kan bara gissa hur ljuvligt denna kladdis smakar!
Äppelpajkladdkaka, 10 bitar:
Kladdkaka:
100 g smör
2 ägg
2 dl strösocker
2 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
Fyllning:
3 äpplen
2 msk smör
2 msk råsocker
2 msk kanel
Smuldeg:
50 g rumsvarmt smör
1 dl havregryn
0.75 dl vetemjöl
2 tsk strösocker
Gör så här:
Börja med att sätta ugnen på 175°c och smöra en springform (20 cm) med löstagbar kant, ställ åt sidan.
Kladdkaka: Smält smöret och låt stå.
Rör ihop ägg och strösocker i en skål. Tillsätt sedan de torra ingredienserna samt det smälta smöret. Rör ihop en klumpfri smet som du sedan häller i formen.
Fyllning: Skala- kärna ur och grovhacka äpplena. Lägg dem i en stekpanna tillsammans med smör, råsocker och kanel. Stek på medelhög värme tills äpplena blivit mjuka och sockret smält.
Fördela äppelblandningen över smeten i formen och låt stå.
Smuldeg: Nyp ihop alla ingredienser till ett smul. Smula sedan degen i formen, över smeten. Grädda kakan mitt i ugnen i ca. 20-25 minuter.
Tag ut och låt svalna innan du låte kakan stå i kylskåp i minst 2 h för att sätta sig. Serveras gärna med lite lättvispad grädde.
Hoppas att det ska smaka! ♥
Den ser himmelsk ut, går den att göra utan ägg? 😀
Det tror jag! Ersätt äggen med lite grädde av valfri sort. Ca. 2 msk skulle jag tro blir toppen 🙂
Heelt magisk!
Vad roligt att du gillar den! 🙂
Kan man göra denna dagen innan?
Absolut! 🙂
Går den att frysa? Eller blir äpplena konstiga då?
Hur lång tid tog det för dig att göra äppelpajkladdkakan?
Väldigt gott bjöd på den när ja fylde år hade vispad grädde och vaniljsås till
Vad roligt att du gillar den! Grattis i efterskott. Kram <3
Hej! Gjorde denna förra helgen och den blev absolut godkänd! Men på tok för söt tyckte vi… Är det något du upplevt? Kram
Super Suuuper gott, rekommenderas verkligen
Kan jag byta ut råsocker mot ex vanligt eller farin? 🙂
Hej!
Undrar om det verkligen skall vara 2 msk med kanel? Låter väldigt mycket!
Hej!
Undrar om det verkligen skall vara 2 msk med kanel?
Det låter som att det är väldigt mycket!
God!
Blev dock inte ett dugg kladdig..
Har varmluftsugn och en springform som var 23 cm. Googlade och då verkar det som att man ska ha 25 grader lägre om man har varmluft.
Har inte hunnit smaka den än men det ska bli spännande att bjuda barn och barnbarnen på den. Då blir det en riktig bedömning.
Ser god ut men har en son som inte kan äta mjöl går den att göra glutenfri 😊
Du kan byta mot glutenfri mjölmix, ex. semper! 🙂