Pajer

Key lime pie

Key lime pieKey lime pie, den godaste pajen av alla pajer som finns. I alla fall om du frågar mig. Ett krispigt pajskal fyllt med en len och krämig fyllning med en syra av lime och sötma av kondenserad mjölk. Otroligt enkelt att baka och alldeles ljuvligt gott att fika på. Jag toppar gärna min paj med lättvispad grädde och lite extra limeskal. Det är även gott att toppa pajen med ett täcke av maräng som du bränner av innan serveringen, dock blir det ganska sött.

Key lime pieJag skulle säga att denna limepaj passar som allra bäst efter en mastig middag när en inte vill ha någonting som är för sött men ändå en godbit att fika på. Eller till trefikat vilken dag som helst. Eller ja, när som helst egentligen.. 🙂

Key lime pie, 10 bitar:

Fyllning:
1 burk kondenserad sötad mjölk (ca. 400 g)
saft från 4 st. limefrukter
rivet skal från 3 st. limefrukter
3 tsk vaniljsocker
1 ägg
2 äggulor

Pajskal:
100 g smör
200 g kex (jag använde maryland cookies)

Garnering:
2 dl vispgrädde
skal från 1 limefrukt

Gör så här:
Fyllning: Börja med att sätta ugnen på 175° grader.
Blanda kondenserad mjölk, limesaft- och skal samt vaniljsocker i en skål. Vänd ner äggulorna samt ägg. Vänd försiktigt ihop till en slät blandning.
Låt fyllningen stå medan du gör pajskalet.
Pajskal: Smält smöret och låt stå. Mixa kexen till ett fint smul i din matberedare. Tillsätt sedan smöret och mixa ihop. Häll smulet i en pajform med löstagbar kant, 22 cm. Tryck sedan ut smulet till ett skal med baksidan av en sked. Packa hårt. Grädda sedan skalet mitt i ugnen i 15 minuter. Tag ut och häll ner fyllningen. Grädda sedan pajen i ytterligare 15 minuter. Tag ut och låt sedan svalna helt innan du ställer pajen i kylskåp i minst 1.5 h. 
Garnering:
 Vispa upp grädden lätt, klicka ut den på pajen och riv sedan över limeskal.

Key lime pieHoppas att det ska smaka. ♥

första hjälpen i köket

Författare: Frida Skattberg

Skriv en kommentar vid frågor om receptet för snabbast svar av Frida

Subscribe
Notify of
guest

34 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Nana
Nana
5 years ago

Hej!

Behöver den kondenserade mjölken ej kokas?
Hälsningar
Dzenana

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Nana
5 years ago

Hej! Nej, den behöver inte kokas. 🙂 Kram!

Malib
Malib
5 years ago

Hej! Går det att göra denna gluten och laktos fri? 🙂

Anna
Anna
Reply to  Malib
5 years ago

Använd glutenfria kex och mjölkfritt smör så har du väl en gluten och laktosfri kaka?

Henrik
Henrik
5 years ago

Hej!

När du skriver ”Vänd ner äggulorna samt ägg.”
Vad menar du då?
Är det inte bara ner med 2 ägg i blandningen?

Med vänlig hälsning, Henrik

Johanna
Johanna
Reply to  Henrik
5 years ago

Det ska ner 2 äggulor samt ett helt ägg med vitan.

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Henrik
5 years ago

Hej! Det ska vara 1 ägg samt 2 extra äggulor 🙂 Kram!

Sabine
Sabine
5 years ago

Mitt pajskal stelnar inte… ser bara ut som en kladdkaka som bubblar. Vad är fel? använde också kakorna maryland och 80 g smör.

Julia
Julia
Reply to  Sabine
5 years ago

Jag hade 80 gram smör och 200 gram kaka (maryland) men blev rinnigt och gick inte att fästa.. hade i 45 gram till och blev perfekt

Amanda
Amanda
5 years ago

Det är alltså inte den färdiga ”kolakrämen” dulce de leche vi pratar om utan den vanliga?

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Amanda
5 years ago

Nej, precis. Inte den färdiga kolakrämen. 🙂 Kram! <3

Linnea
Linnea
Reply to  Amanda
5 years ago

Attans, jag slängde in kolakrämen jag får se hur det blir

Linnea
Linnea
5 years ago

Hej! Älskar din blogg och insta!! Tror du att pajen går att göra utan ägg? Vore så kul då jag inte äter ägg? Kanske kan funka med lite gelesocker? Vad tror du?
Stort tack på förhand!❤

Olivia
Olivia
5 years ago

Kan man frysa pajen (utan grädden förstås)?
Eller blir det dumt när den har tinat?

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Olivia
5 years ago

Hej! Du kan frysa den utan grädden, ja! Låte den sedan tina långsamt i rumstemperatur bara 🙂 Kram. <3

Lydia
Lydia
5 years ago

Hej Frida!
Ursäkta om denna fråga är dum, men vad menas med denna mening: Tryck sedan ut smulet till ett skal med baksidan av en sked. Packa hårt.
Ska jag trycka ut smulet en bit upp på kanterna?
Kram

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Lydia
5 years ago

Hej! Det finns inga dumma frågor här inne. 🙂
Ja, precis. Tryck ut till ett pajskal, en bit upp på kanterna också! Kram <3

Elsa
Elsa
5 years ago

Kan man byta ut maryland kakorna? Isåfall mot vad? 🙂

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Elsa
5 years ago

Digestive, Oreo, vanliga kex, ballerina.. 🙂

Mathilda
Mathilda
5 years ago

Hej! Om man ska ha maräng på , hur mycket socker ska man ha till äggvitorna och när ska man ha på marängen? Efter fyllet varit inne i ugnen eller efter? Tack för svar

Nadia
Nadia
5 years ago

Hej! kan jag förbereda baka den en dag innan man ska servera ? Förutom Garnering förstås

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Nadia
5 years ago

Absolut! Det går jättebra 🙂

Elli
Elli
5 years ago

Helt FANTASTISKT god! Kommer absolut göra denna fler gånger. Rekommenderar!

bichonehavanies@gmail.com
5 years ago

Jag Älskar dina live. Och dina recept.
Jag vet hur det är att ha migrän mörk rum inget ljud. Stackarn.
KRYA PÅ DIG

Carolina
Carolina
5 years ago

Dina bakverk är underbara gjorde din key lime pie i helgen och köpte en pajform med en botten som kan lyftas upp för att få de fina kanterna på pajen synlig. Problemet var bara att allt smör hamnade i ugnen för att formen läckte. Har ändrat sida vänt och vridit på botten. Har du något tips eller på någon bra form? Ha en fin dag, Carolina

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Carolina
5 years ago

Hej! Tack snälla, vad glad jag blir! Fy vad tråkigt med en läckande form. Prova att klippa ut en botten som är lika stor som botten av formen – alltså lite lite större än själva plattan som går att lyfta upp. Kan det funka tror du? Kram

Kaktus
Kaktus
4 years ago

Hej,

Vilka maryland använder du? Alla har väl choklad i sig, det som är tanken?
Det är inte så att den blir för söt jämfört med Divistive?

Kommer såklart testa men undrar just vilka maryland man skall köra med.

Tack! 🙂

Noffe
Noffe
Reply to  Kaktus
4 years ago

Hejsan!

Jag undrar också detta… får nästan bli en bakhelg med att testa den bottnen 🙂

Camilla
Camilla
4 years ago

Jag bakade pajen förra veckan. Den blev riktigt god men tyvärr blev den ganska blek i färgen och inte så där gul. Vad har jag gjort fel?

Dessan
Dessan
4 years ago

Hej hur får du din färg på pajen så gul? Har du i nån karamell färg? Mvh

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Dessan
4 years ago

Ingen karamellfärg! Däremot lite förhöjd färg på bilderna. 🙂 Kram!

Elli
Elli
4 years ago

Gjorde denna paj MEN när ja hade botten i ugnen så smälte o rann kanterna ner o blev inge bra alls :'(

Anneli
Anneli
4 years ago

SÅ god! Fick tummen upp av alla i sällskapet. Brorsan som ätit Key Lime Pie i Key West, Florida, tyckte att den här var mycket godare! Tack för receptet! 🙂

Ida
Ida
4 years ago

Hej! Har gjort pajen en gång och den blev supergod! Jag som nybliven vegan undrar ifall det på något vis skulle gå att göra denna vegansk?

Vaniljbullar

Nästa inlägg

Vaniljbullar

34
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x