Key lime pie, den godaste pajen av alla pajer som finns. I alla fall om du frågar mig. Ett krispigt pajskal fyllt med en len och krämig fyllning med en syra av lime och sötma av kondenserad mjölk. Otroligt enkelt att baka och alldeles ljuvligt gott att fika på. Jag toppar gärna min paj med lättvispad grädde och lite extra limeskal. Det är även gott att toppa pajen med ett täcke av maräng som du bränner av innan serveringen, dock blir det ganska sött.
Jag skulle säga att denna limepaj passar som allra bäst efter en mastig middag när en inte vill ha någonting som är för sött men ändå en godbit att fika på. Eller till trefikat vilken dag som helst. Eller ja, när som helst egentligen.. 🙂
Key lime pie, 10 bitar:
Fyllning:
1 burk kondenserad sötad mjölk (ca. 400 g)
saft från 4 st. limefrukter
rivet skal från 3 st. limefrukter
3 tsk vaniljsocker
1 ägg
2 äggulor
Pajskal:
100 g smör
200 g kex (jag använde maryland cookies)
Garnering:
2 dl vispgrädde
skal från 1 limefrukt
Gör så här:
Fyllning: Börja med att sätta ugnen på 175° grader.
Blanda kondenserad mjölk, limesaft- och skal samt vaniljsocker i en skål. Vänd ner äggulorna samt ägg. Vänd försiktigt ihop till en slät blandning.
Låt fyllningen stå medan du gör pajskalet.
Pajskal: Smält smöret och låt stå. Mixa kexen till ett fint smul i din matberedare. Tillsätt sedan smöret och mixa ihop. Häll smulet i en pajform med löstagbar kant, 22 cm. Tryck sedan ut smulet till ett skal med baksidan av en sked. Packa hårt. Grädda sedan skalet mitt i ugnen i 15 minuter. Tag ut och häll ner fyllningen. Grädda sedan pajen i ytterligare 15 minuter. Tag ut och låt sedan svalna helt innan du ställer pajen i kylskåp i minst 1.5 h.
Garnering: Vispa upp grädden lätt, klicka ut den på pajen och riv sedan över limeskal.
Hoppas att det ska smaka. ♥
Hej!
Behöver den kondenserade mjölken ej kokas?
Hälsningar
Dzenana
Hej! Nej, den behöver inte kokas. 🙂 Kram!
Hej! Går det att göra denna gluten och laktos fri? 🙂
Använd glutenfria kex och mjölkfritt smör så har du väl en gluten och laktosfri kaka?
Hej!
När du skriver ”Vänd ner äggulorna samt ägg.”
Vad menar du då?
Är det inte bara ner med 2 ägg i blandningen?
Med vänlig hälsning, Henrik
Det ska ner 2 äggulor samt ett helt ägg med vitan.
Hej! Det ska vara 1 ägg samt 2 extra äggulor 🙂 Kram!
Mitt pajskal stelnar inte… ser bara ut som en kladdkaka som bubblar. Vad är fel? använde också kakorna maryland och 80 g smör.
Jag hade 80 gram smör och 200 gram kaka (maryland) men blev rinnigt och gick inte att fästa.. hade i 45 gram till och blev perfekt
Det är alltså inte den färdiga ”kolakrämen” dulce de leche vi pratar om utan den vanliga?
Nej, precis. Inte den färdiga kolakrämen. 🙂 Kram! <3
Attans, jag slängde in kolakrämen jag får se hur det blir
Hej! Älskar din blogg och insta!! Tror du att pajen går att göra utan ägg? Vore så kul då jag inte äter ägg? Kanske kan funka med lite gelesocker? Vad tror du?
Stort tack på förhand!❤
Kan man frysa pajen (utan grädden förstås)?
Eller blir det dumt när den har tinat?
Hej! Du kan frysa den utan grädden, ja! Låte den sedan tina långsamt i rumstemperatur bara 🙂 Kram. <3
Hej Frida!
Ursäkta om denna fråga är dum, men vad menas med denna mening: Tryck sedan ut smulet till ett skal med baksidan av en sked. Packa hårt.
Ska jag trycka ut smulet en bit upp på kanterna?
Kram
Hej! Det finns inga dumma frågor här inne. 🙂
Ja, precis. Tryck ut till ett pajskal, en bit upp på kanterna också! Kram <3
Kan man byta ut maryland kakorna? Isåfall mot vad? 🙂
Digestive, Oreo, vanliga kex, ballerina.. 🙂
Hej! Om man ska ha maräng på , hur mycket socker ska man ha till äggvitorna och när ska man ha på marängen? Efter fyllet varit inne i ugnen eller efter? Tack för svar
Hej! kan jag förbereda baka den en dag innan man ska servera ? Förutom Garnering förstås
Absolut! Det går jättebra 🙂
Helt FANTASTISKT god! Kommer absolut göra denna fler gånger. Rekommenderar!
Jag Älskar dina live. Och dina recept.
Jag vet hur det är att ha migrän mörk rum inget ljud. Stackarn.
KRYA PÅ DIG
Dina bakverk är underbara gjorde din key lime pie i helgen och köpte en pajform med en botten som kan lyftas upp för att få de fina kanterna på pajen synlig. Problemet var bara att allt smör hamnade i ugnen för att formen läckte. Har ändrat sida vänt och vridit på botten. Har du något tips eller på någon bra form? Ha en fin dag, Carolina
Hej! Tack snälla, vad glad jag blir! Fy vad tråkigt med en läckande form. Prova att klippa ut en botten som är lika stor som botten av formen – alltså lite lite större än själva plattan som går att lyfta upp. Kan det funka tror du? Kram
Hej,
Vilka maryland använder du? Alla har väl choklad i sig, det som är tanken?
Det är inte så att den blir för söt jämfört med Divistive?
Kommer såklart testa men undrar just vilka maryland man skall köra med.
Tack! 🙂
Hejsan!
Jag undrar också detta… får nästan bli en bakhelg med att testa den bottnen 🙂
Jag bakade pajen förra veckan. Den blev riktigt god men tyvärr blev den ganska blek i färgen och inte så där gul. Vad har jag gjort fel?
Hej hur får du din färg på pajen så gul? Har du i nån karamell färg? Mvh
Ingen karamellfärg! Däremot lite förhöjd färg på bilderna. 🙂 Kram!
Gjorde denna paj MEN när ja hade botten i ugnen så smälte o rann kanterna ner o blev inge bra alls :'(
SÅ god! Fick tummen upp av alla i sällskapet. Brorsan som ätit Key Lime Pie i Key West, Florida, tyckte att den här var mycket godare! Tack för receptet! 🙂
Hej! Har gjort pajen en gång och den blev supergod! Jag som nybliven vegan undrar ifall det på något vis skulle gå att göra denna vegansk?